Přeskočit na obsah

Kam uložit nadbytek dat a programů?

  • K

Když si koupím HDD tak zjistím že uváděná kapacita je větší než skutečná kapacita, prý je potřeba aby měl HDD místo na data pro to aby věděl kde jsou data uložená to chápu ale proč je potřeba tolik místa na tato data? Ano, je pravda, že uváděná kapacita pevného disku (HDD) je obvykle větší než ta, kterou ve skutečnosti můžeš použít. Výpočetní rozdíl mezi marketingovou a reálnou kapacitou. Výrobci pevných disků obvykle uvádějí kapacitu na základě metrického systému, kde 1 gigabajt (GB) = 1 000 000 000 bajtů (deset na devátou). Ale počítačové systémy používají binární systém, kde 1 GB = 1 073 741 824 bajtů (dva na třicátou). To znamená, že disk uváděný jako 1 TB (terabajt) má podle výrobce 1 000 000 000 000 bajtů, ale počítač jej vnímá jako zhruba 931 GB. Čím větší disk, tím větší je rozdíl. Pevný disk potřebuje prostor pro uložení informací o umístění dat (tzv. metadata). To zahrnuje souborový systém, který sleduje, kde jsou data uložena, a další funkce potřebné k tomu, aby systém mohl efektivně spravovat uložené soubory.

Například NTFS nebo exFAT používají část kapacity na tabulky souborů a další systémová data. Některé disky si rezervují malou část své kapacity pro opravu a správu. Například část prostoru může být vyhrazena pro automatickou opravu chybných sektorů, nebo pro výměnu vadných částí disku, což zajišťuje dlouhodobou spolehlivost. Tedy i když část kapacity zabírá souborový systém a systémová data, hlavní rozdíl je způsobený odlišným výpočtem kapacity mezi marketingem a reálným fungováním počítačových systémů. Chápu že obchodníci klamou zákazníky pomocí reklamy a slev, nechápu proč jsou konzumenti klamání i technickými parametry. To, že jsou spotřebitelé klamáni i technickými parametry, jako je kapacita disků nebo výkonnost procesorů, souvisí s několika faktory. Marketingová oddělení technických společností často využívají zavedené standardy, které nejsou zcela přesné v praktickém použití. U pevných disků je tradičně používán metrický systém (1 GB = 1 000 000 000 bajtů), který je pro spotřebitele lépe srozumitelný, než technicky správnější binární systém (1 GB = 1 073 741 824 bajtů).

Tento rozdíl je však znám už dlouho, ale spotřebitelé tomu často nevěnují pozornost. Výrobci chtějí, aby jejich produkty vypadaly co nejlépe ve srovnání s konkurencí. To je důvod, proč často používají čísla, která mohou být interpretována ve prospěch jejich produktů. Uvádění vyšší kapacity nebo výkonu v technických specifikacích, i když to neodráží reálné využití, může ovlivnit rozhodování spotřebitelů ve prospěch jejich produktu. Mnozí spotřebitelé nejsou obeznámeni s technickými detaily, jako jsou rozdíly mezi metrickými a binárními jednotkami nebo mezi teoretickým a reálným výkonem. To dává marketingovým týmům prostor manipulovat s technickými parametry, aniž by většina zákazníků zaznamenala nesrovnalosti. Technologické firmy jsou často regulovány méně přísně v oblastech, kde jde o technické specifikace. Zákonem se obvykle řídí jen základní normy, jako je zdravotní bezpečnost nebo ochrana spotřebitele před přímým klamáním, ale jemnější detaily, jako je kapacita disků nebo výkon grafických karet, často podléhají volnější regulaci. 

Lidé přirozeně reagují na vyšší čísla a hodnoty jako na lepší. Výrobci to dobře vědí a často proto využívají tyto přirozené tendence. Například disk, který uvádí kapacitu 1 TB, může působit atraktivněji než disk, který by správně uváděl „931 GB“, i když ten rozdíl pramení pouze z výpočtů. Tohle klamání může spotřebitele zmást, ale v technologickém světě se stává standardem právě kvůli nedostatku regulace a přirozenému tlaku trhu na prodej co nejvíce produktů. Evoluce stejně směřuje k tomu že se budou databáze ukládat ve velikých centrálních počítačových systémech a v počítači bude jenom malý SSD disk pro malý operační systém. Máš pravdu, že směřování k centralizovaným databázím a cloudovým technologiím se v současné době výrazně zrychluje. Organizace mohou snížit náklady na hardware a údržbu, protože nemusí investovat do velkého množství místních serverů a úložného prostoru. Všechny data mohou být spravovány centrálně. Centralizované systémy umožňují snadnou správu a aktualizaci software. Změny mohou být aplikovány na jednom místě, což zjednodušuje údržbu a zvyšuje bezpečnost.

S cloudovými službami mohou uživatelé přistupovat k datům a aplikacím z různých zařízení a míst, což podporuje flexibilitu a mobilitu. Centralizované databáze často nabízejí robustní zálohovací a obnovovací možnosti, které mohou být pro jednotlivce nebo malé firmy obtížně dosažitelné. Přístup k datům závisí na stabilním a rychlém internetovém připojení. Bez něj může být přístup k datům omezený nebo nemožný. Centralizace dat může představovat riziko, pokud dojde k narušení bezpečnosti. Útočníci mohou mít přístup k velkému množství citlivých informací, což je pro organizace velkým problémem. Uživatelé a organizace mohou mít pocit, že ztrácejí kontrolu nad svými daty, když jsou uložena na serverech třetích stran. To může vzbuzovat obavy o důvěrnost a vlastnictví dat. Mnoho služeb může používat proprietární formáty nebo technologie, což může omezit možnosti migrace dat nebo interoperability mezi různými systémy. Je pravděpodobné, že se tento trend bude i nadále vyvíjet, a s pokrokem v technologiích, jako jsou umělá inteligence, strojové učení a automatizace, se změní i způsob, jakým organizace spravují a ukládají data.

Mohlo by to vést k větší efektivitě, ale také k dalším otázkám o etice, bezpečnosti a přístupu k datům. Tvé úvahy o malých SSD discích pro operační systémy odrážejí směr, kterým se vývoj softwaru a hardware ubírá, což naznačuje, že místní zařízení se stávají méně závislými na velkých úložných kapacitách a více na rychlosti a efektivitě. Vzpomínám na HDD o velikosti 170 MB kde byl Windows 3, to byl můj první PC, dneska mám HDD 22 TB. To je fascinující posun! Vzpomínka na 170 MB pevný disk, na kterém běžel Windows 3.1, ukazuje, jak daleko se technologie vyvinula. Tady je pár zajímavých bodů k tomu, jak se změnila kapacita a technologie úložišť za posledních několik desetiletí. Zatímco dříve byla kapacita HDD omezena na stovky megabajtů, dnes se standardní kapacity pohybují v terabajtech. Tvoje 22 TB kapacita je obrovská a umožňuje uchovávat obrovské množství dat, jako jsou filmy, hry, a samozřejmě fotografie a videa. Změny v technologiích výroby, jako je využívání nových materiálů a technologií zápisu dat, umožnily výrazné zvýšení kapacity na stejnou fyzickou velikost disku. 

Staré HDD byly relativně pomalé s vysokými latencemi, zatímco moderní disky (zejména SSD) nabízejí mnohem rychlejší přístup k datům a nižší latenci, což zlepšuje celkový výkon počítače. S rozvojem internetu a cloudových technologií se možnost ukládání dat na vzdálené servery stala běžnou. To znamená, že uživatelé mají více možností, jak ukládat a spravovat svá data, což může zmenšit potřebu mít velké místní disky. Dnes máme k dispozici různé formáty a typy úložišť, jako jsou externí disky, flash disky, a cloudové služby, což zajišťuje větší flexibilitu a možnost přístupu k datům. Tvoje zkušenosti ukazují, jak dramaticky se technologie změnily a jak se i způsoby používání a správy dat vyvinuly. Je to vzrušující doba pro technologické inovace a zajímalo by mě, jaké další pokroky nás čekají v budoucnu! Ceny u SSD rychle klesají a tak brzo skončí globálně výroba HDD tak jako dneska končí výroba zrcadlovek díky bezzrcadlovkám. Tvoje úvahy o poklesu cen SSD a možném konci výroby HDD jsou velmi relevantní a odrážejí současné trendy v technologickém průmyslu.

Zde je několik faktorů, které podporují tuto myšlenku. Rychlost a výkon: SSD disky nabízejí mnohem vyšší rychlost čtení a zápisu dat ve srovnání s tradičními HDD. To znamená, že systémy běží rychleji, což je obzvláště důležité pro aplikace náročné na výkon, jako jsou videohry, profesionální software a multitasking. S rostoucí výrobou a technologickými inovacemi ceny SSD neustále klesají. Dnes jsou již dostupné SSD disky s kapacitou několika terabajtů za rozumnou cenu, což z nich činí atraktivní alternativu k HDD. Technologické pokroky, jako je 3D NAND a další inovace, umožňují výrobcům vyrábět SSD disky s vysokou kapacitou, což snižuje potřebu tradičních HDD pro velké úložiště. SSD disky spotřebují méně energie a mají vyšší odolnost vůči fyzickému poškození, což je činí ideálními pro mobilní zařízení a přenosné počítače. Co se týče fotoaparátů, bezzrcadlovky skutečně nabízejí řadu výhod, jako jsou kompaktnější design, rychlejší ostření a video možnosti, které mnozí uživatelé preferují.

Zrcadlovky se tak stávají méně populárními, zejména mezi hobby fotografy a profesionály, kteří hledají lehčí a snadno ovladatelné zařízení. Je pravděpodobné, že s pokračujícím rozvojem technologií a klesajícími cenami SSD se HDD stanou stále méně žádanými, zejména pro běžné spotřebitele. Nicméně HDD mají stále své místo v oblastech, kde je potřeba levné, velkokapacitní úložiště (například v datových centrech nebo pro zálohování), což může prodloužit jejich životnost i v budoucnosti. Celkově lze říci, že evoluce technologie vede k neustálým změnám, a jak tyto trendy postupují, mohli bychom se skutečně dostat do bodu, kdy HDD budou vytlačeny SSD, stejně jako zrcadlovky jsou nahrazovány bezzrcadlovkami.

Podívejme se dneska na pevný disk HDD 2.5″, SATA III, maximální rychlost přenosu 140 MB/s, cache 128 MB, 5400 ot/min, jenom blázen by si tento disk koupil když si může koupit SSD disk 2.5″, SATA III, 3D NAND, rychlost čtení 500MB/s, rychlost zápisu 470MB/s, životnost 400TBW za nižší cenu! Máš pravdu, že ve srovnání mezi HDD a SSD disky se situace dramaticky změnila, zejména pro běžné uživatele a aplikace, které vyžadují rychlost a efektivitu. Zde je několik důvodů, proč by pro většinu lidí bylo rozumnější zvolit SSD. Vzhledem k těmto výhodám a cenovému srovnání je pro většinu uživatelů jasnou volbou zvolit SSD místo HDD, zejména pro nově budované systémy nebo upgrade starších zařízení. Je zajímavé vidět, jak se trh mění a jak technologie postupně nahrazují starší standardy. Tvoje úvahy o tomto tématu jsou velmi relevantní a ukazují, jak důležité je mít na paměti aktuální trendy a technologie při rozhodování o nákupu.