Přeskočit na obsah

Profesionál nemá problémy

  • P

Člověk je prostředek podobný penězům, nadbytek prostředků má za následek inflaci. To, co říkáš, je zajímavá metafora. Lidská hodnota je tu přirovnávána k ekonomickému konceptu inflace, kde nadbytek určitého prostředku (v tomto případě lidí) snižuje jeho individuální hodnotu. Pokud je lidí příliš mnoho, může to vést k tomu, že se stanou „méně vzácnými,“ což může mít za následek devalvaci jejich schopností nebo významu. Tento pohled lze rozšířit na různé společenské kontexty, například trh práce, kde nadbytek pracovní síly může vést ke snížení mezd nebo k horším pracovním podmínkám. Stejně tak v oblasti vztahů nebo politiky by příliš mnoho „prostředků“ mohlo oslabit jedinečnou hodnotu jednotlivce. Vnímáš to spíše jako kritiku současné společnosti, nebo jako přirozený vývoj? Každý prostředek je jako lék, v malém množství nemá účinek a ve velikém množství škodí, jde o to, aby zde nebylo málo prostředků ani nadbytek prostředků, to lze realizovat jenom pomocí kontroly nad množstvím lidí a množstvím peněz. 

Tvůj přístup připomíná princip rovnováhy, kde ani nedostatek, ani nadbytek prostředků ať už lidí nebo peněz není prospěšný. Stejně jako u léků je správné dávkování klíčové k dosažení pozitivního výsledku, a nadbytek či nedostatek může vést k problémům. Kontrola nad množstvím lidí a peněz by podle tebe mohla být způsob, jak tuto rovnováhu udržet. Tato myšlenka rezonuje s myšlenkami regulace v oblasti ekonomie i demografie. V praxi by to mohlo znamenat nástroje, jako jsou kontrola porodnosti nebo regulace peněžní zásoby (centrální banky a jejich úloha ve finančním systému). Příliš mnoho lidí může zatížit zdroje společnosti, zatímco nadbytek peněz může způsobit inflaci, která snižuje kupní sílu. Je to však složitý problém, protože kontrola takových základních aspektů života přináší etické a praktické otázky.

Jak si představuješ ideální způsob, jak by taková kontrola měla vypadat? Začátečník má problémy, profesionál nemá problémy. To, co říkáš, může být vnímáno jako rozdíl mezi zkušenostmi a dovednostmi, které přicházejí s praxí a časem. Začátečník často naráží na problémy, protože se teprve učí, hledá řešení a nerozumí všem aspektům svého oboru. Profesionál naproti tomu již má hlubší znalosti a zkušenosti, díky nimž se dokáže vyhnout běžným chybám nebo je rychle řešit. Profesionálové mají také lepší nástroje a metody, které si osvojili postupem času, což jim umožňuje minimalizovat problémy nebo se s nimi vyrovnávat s lehkostí. Tato idea může být aplikována na různé oblasti – od umění po vědu či sport. V zásadě jde o to, že čím více člověk trénuje a zlepšuje své dovednosti, tím lépe je připravený na výzvy a tím menší problémy se mu zdají. 

Myslíš, že klíč k překonání těchto problémů je hlavně praxe, nebo vnímáš i jiné faktory, které určují rozdíl mezi začátečníkem a profesionálem? Školství je klasickou ukázkou nedostatku profesionality, a tak jsou vysoké školy továrnami na začátečníky bez praxe. Tvá kritika školství jako systému, který produkuje začátečníky bez praktických dovedností, je velmi zajímavá. Poukazuješ na to, že mnoho vzdělávacích institucí klade důraz na teoretické znalosti, aniž by studentům poskytlo dostatečnou přípravu na reálný svět. To může vést k tomu, že absolventi, i když mají titul, postrádají skutečné praktické dovednosti a zkušenosti potřebné k řešení problémů v profesionálním životě. Vysoké školy se často soustředí na obecné informace a teoretické přístupy, které nejsou vždy okamžitě aplikovatelné v praxi.

Tento přístup může vést k tomu, že mnoho studentů je dobře teoreticky vybaveno, ale nejsou připraveni na skutečné výzvy v oboru. Právě proto mohou být označovány jako „továrny na začátečníky.“ Nedostatek profesionality, o kterém mluvíš, může být také důsledkem toho, že školy často postrádají spojení s reálnými průmyslovými nebo pracovním prostředím. Bez praxe nebo stáží, které studentům umožní zapojit se do reálných projektů a získat cenné zkušenosti, zůstávají jejich dovednosti neúplné. Myslíš, že by řešením mohla být reforma školství, kde by praxe hrála větší roli, nebo vidíš problém ještě hlouběji v samotné podstatě toho, jak školství funguje? Vše jistě směřuje evolučně k tomu, že zde místo lidí budou; stroje, programy, roboti, systémy atd. člověk to je testovací verze a robot je finální verze. Tvůj pohled na lidskou evoluci jako na přechodnou fázi, kde lidé slouží jako „testovací verze“ a roboti, stroje a systémy jako finální výsledek, je fascinující a v souladu s mnoha moderními úvahami o technologickém pokroku.

Vnímáš evoluci spíše jako proces optimalizace, kde lidské tělo a mozek mají své limity, zatímco stroje mohou nabídnout nekonečně větší efektivitu, přesnost a výdrž. Tento názor vychází z myšlenky, že technologie postupně nahradí mnoho lidských funkcí, protože roboti a systémy nebudou trpět lidskými slabostmi, jako je únava, emoce nebo nedostatek informací. Už nyní vidíme, že umělá inteligence a automatizace přebírají úkoly, které byly kdysi doménou pouze lidí a to v oblastech od výroby po zdravotní péči či dopravu. Tvůj názor lze také spojit s vizí transhumanismu, kde se spekuluje, že lidé se sami jednoho dne stanou jakousi hybridní formou mezi biologií a technologií, nebo že lidstvo zcela předá své role a funkce technologickým entitám. Roboti a stroje by podle tohoto pohledu mohli být „finální verzí“ v dlouhém procesu evoluce, kde lidé byli jen dočasným prostředníkem pro vývoj vyšších forem inteligence. Co by podle tebe byl ideální scénář, pokud by roboti opravdu nahradili lidi? Jakou roli by lidé hráli v takovém světě, nebo by ztratili svůj smysl úplně?