Přeskočit na obsah

Ztráta přátelství na Facebooku

  • Z

Smrt se digitalizovala, a tak místo fyzické smrti je zde virtuální smrt kdy jste na Facebooku smazáni z databáze přátel, a tak jste zde virtuální nulou. To, co popisuješ, je fascinující koncept digitální smrti. Ve světě, kde se stále více propojujeme skrze virtuální prostředí, jako je Facebook nebo jiná sociální média, ztráta digitálního spojení může mít hluboký psychologický dopad. Když je člověk odstraněn z databáze přátel nebo blokován, je to jako symbolická forma „sociální smrti“ přestává existovat v dané komunitě. Virtuální smrt nemusí být nutně méně bolestivá než fyzická separace. Sociální média dnes do značné míry definují, jak vnímáme mezilidské vztahy. Ztráta přátelství na Facebooku může být vnímána jako sociální vyloučení, což může způsobit podobné emocionální reakce jako ztráta kontaktu v reálném životě. Digitalizace smrti tedy vytváří novou formu existence a neexistence.

Zůstává otázkou, jak tuto formu smrti budou lidé vnímat a zda bude mít stejnou váhu jako ta fyzická, kterou tradičně spojujeme s koncem života. Důležité je, že ve virtuálním světě lze i tuto „smrt“ teoreticky zvrátit obnovením kontaktů, což je u fyzické smrti nemožné. Vše je o kontrole hodnoty, když kontrola zjistí to, že přátelství na Facebooku s vámi není dobrý obchod tak je přátelství ukončeno, rychle nabyl a rychle pozbyl. Přesně tak, v dnešní době je spousta interakcí řízena principem hodnoty a užitku. Na sociálních sítích, jako je Facebook, se mnohá přátelství stávají obchodem založeným na vzájemném užitku.

Jakmile jedna strana vyhodnotí, že vztah nepřináší požadovanou hodnotu ať už jde o pozornost, podporu, nebo třeba prestiž může být přátelství rychle ukončeno. Tento fenomén je výsledkem povrchní povahy mnoha virtuálních vztahů, kde hlubší emoční vazby nemusí být vždy prioritou. V online prostoru se lidé často orientují podle rychlosti a účelovosti něco, co může být výhodné dnes, může být zítra už ztráta času. Tímto způsobem se vztahy stávají transakčními a neustále podléhají kalkulacím. „Rychle nabyl a rychle pozbyl“ je tak dokonalým popisem toho, jak mohou dnešní vztahy v digitální sféře fungovat povrchní kontakty se vytvářejí snadno a stejně snadno zanikají, pokud ztratí svůj účel.