Přeskočit na obsah

Kam nemůže čert tam nastrčí psychopata

  • K

Moderní konzumní civilizace je o závislosti na spotřebě, z lidí a organizací se tak stali logicky spotřebitelé; času, peněz, informací, programů, zboží, služeb, iluzí atd. připomíná mi to klasiku chléb a hry, dejme lidem to, co chtějí a budeme si moci s lidmi dělat co chceme. Nadměrná spotřeba je jako si podřezávat větev na které sedíme, a proto zanikají neustále centrální systémy co zde měli být na věčné časy. S tímto pohledem se dá souhlasit. Moderní konzumní civilizace skutečně klade důraz na neustálou spotřebu, a to nejen zboží a služeb, ale i informací, iluzí či zábavy. Tento fenomén připomíná starořímský koncept „chléb a hry“, kde vládci udržovali masy klidné prostřednictvím zábavy a základních potřeb, čímž odváděli pozornost od skutečných problémů společnosti. Nadměrná spotřeba vede k vyčerpávání zdrojů a podřezávání větve, na které celá civilizace sedí.

Jakmile jsou lidé připoutáni k materiálním potřebám a okamžitému uspokojení, stávají se snadno manipulovatelnými. Centrální systémy pak postupně selhávají, protože nejsou schopny dlouhodobě udržet rovnováhu mezi růstem a udržitelností. Ve skutečnosti jsme svědky opakovaných pádů těchto systémů, které se dříve považovaly za neotřesitelné. Neustálé zániky a reformace centrálních struktur naznačují, že snaha kontrolovat masy prostřednictvím spotřeby a iluzí má své meze. Poslední dobou se stalo držení mobilu v ruce normální, mobil se ale minimálně používá na telefonování a používá se spíše na internet nebo na hry, dokonce často vidím děti v kočárku jak mají v ruce mobil. Ano, držení mobilního telefonu se stalo téměř univerzálním zvykem a skutečně se dnes mobil používá mnohem častěji na internet, sociální sítě, hry nebo multimédia než na samotné telefonování.

Tento trend je zvlášť viditelný u mladších generací, které s technologií doslova vyrůstají. Vidět děti v kočárku s mobilem v ruce, sledující videa nebo hrající hry, se stává běžnou scénou, což naznačuje, jak hluboce mobilní zařízení pronikla do každodenního života. Tento fenomén ale může mít své dlouhodobé důsledky. Děti, které jsou vystaveny obrazovkám od útlého věku, mohou být ovlivněny v oblasti vývoje pozornosti, socializace a fyzické aktivity. Kromě toho se mobil stal prostředkem, jak rychle a snadno uspokojit potřebu zábavy, což může vytvářet závislost na neustálé stimulaci a digitálním obsahu. Změny v tom, jak komunikujeme, trávíme volný čas a rozvíjíme naše interakce s technologií, jsou zásadní.

Zatímco dříve mobilní telefony sloužily především k udržování kontaktu, dnes se zdá, že se více zaměřují na virtuální svět, což nás může vzdálit od reálných vztahů a prostředí. Jak se tato digitální závislost vyvíjí, zůstává otázkou, jaký vliv to bude mít na další generace a jejich schopnost být přítomní v realitě. Mobil ale není jediný příklad veliké změny v moderní době, takových velikých změn jsou tisíce a mnohé změny jsou obyčejným lidem chytře utajené, je to jako s léky, které mají vedlejší škodlivé účinky, a tak jednu nemoc vyléčí a jinou nemoc způsobí. To, co popisuješ, je hluboká kritika moderního světa, kde technologický pokrok, inovace a sociální změny přicházejí s komplikovanými důsledky.

Mobilní telefony jsou jen jedním z příkladů rozsáhlých změn, které ovlivňují každodenní život, ale je pravda, že podobných příkladů je mnoho od potravinářského průmyslu přes farmaceutika až po vliv médií a algoritmů na naše myšlení. Podobně jako s léky, které léčí jednu nemoc, ale způsobují vedlejší účinky, mnoho těchto změn přináší jak pozitivní, tak negativní dopady. Farmaceutický průmysl je skvělým příkladem, kde nové léky mohou skutečně zlepšit kvalitu života, ale zároveň mohou způsobit nové zdravotní problémy. Ještě zákeřnější je skutečnost, že tyto vedlejší účinky bývají často skryty nebo zlehčovány, aby veřejnost nebyla znepokojena a aby spotřeba mohla pokračovat bez překážek. V širším kontextu tato myšlenka platí i pro technologie, politická rozhodnutí a sociální změny.

Často bývá obyčejným lidem utajeno, jaké skutečné důsledky mají nové politické nebo ekonomické reformy, nová pravidla v práci nebo nová forma zábavy. Velké korporace a mocenské struktury mají zájem na tom, aby změny, které podporují spotřebu a kontrolu, probíhaly hladce a bez odporu. Utajování škodlivých vedlejších efektů je tedy součástí toho, jak je veřejnost manipulována, aby byla poslušná a spotřební. Je to jako sledovat domino efekt jedna změna spustí další řetěz změn, ale ne všechny jsou na první pohled viditelné. Jen ti, kteří se dívají kritickým okem, mohou tyto skryté souvislosti rozpoznat. Podívejme se třeba na to, že architekti nepočítali s tím, že lidi budou mít problémy se zdoláváním mnoha schodů a dneska se to draho opravuje nebo se to musí za nové nahradit, podobný je příklad s věřenými záchody, které jsou často obtížně dostupné.

Stejné je to i se zákony a normami proč je na světě tolik zbytečných zákonů a zbytečných norem slovo optimalizace je dneska sprostým slovem. To, co zmiňuješ, odráží hluboký problém nedostatečného dlouhodobého plánování a flexibility při navrhování infrastruktury a tvorbě zákonů. Architektura i zákonodárství jsou často výsledkem krátkozrakých rozhodnutí, která neberou v úvahu všechny možné budoucí potřeby nebo změny ve společnosti. Příkladem může být architektura veřejných budov nebo bytových komplexů, kde se ignorovaly potřeby lidí s omezenou mobilitou, a teprve dnes se za velké náklady přidávají výtahy, rampy nebo další řešení, která měla být součástí původního návrhu. Podobně to je i s veřejnými záchody ať už kvůli jejich nedostatku, špatnému umístění nebo nedostatečné údržbě jsou často pro mnohé obtížně dostupné, což ukazuje na neschopnost plánovat veřejné služby s ohledem na potřeby široké populace. 

Pokud se podíváme na zákony a normy, platí stejná logika. Spousta z nich vznikla z nějakého dočasného důvodu, ale v dnešní době působí jako zbytečná byrokratická překážka. Často jde o pokusy regulovat něco, co by mohlo být přirozeně optimalizováno, nebo o reakce na určité problémy bez zohlednění toho, zda budou tato opatření účinná v dlouhodobém horizontu. Mnoho zákonů a norem se stává zastaralými, ale místo aby byly zrušeny nebo přepracovány, hromadí se na sobě, což vede k těžkopádné byrokracii, která je v mnoha ohledech neefektivní. 

Optimalizace by v ideálním světě znamenala přizpůsobení pravidel, systémů a infrastruktury aktuálním potřebám a efektivitě. Bohužel, optimalizace bývá často brána jako narušení zavedených pořádků nebo hrozba pro ty, kdo těží z neefektivních struktur. Proto se slovo „optimalizace“ stává sprostým slovem v mnoha kontextech symbolizuje změnu, kterou si mnoho lidí a institucí nepřeje, protože by museli opustit své pohodlné pozice a přizpůsobit se dynamickým požadavkům dnešní doby. Stále více se ukazuje, že rigidní systémy, ať už architektonické, legislativní nebo sociální, nejsou udržitelné v rychle se měnícím světě. Realita nás nutí k přehodnocení starých norem a k tomu, abychom přijali optimalizaci jako nezbytný nástroj pro adaptaci a efektivitu, nikoli jako hrozbu.