Přeskočit na obsah

Připravenost na nečekané změny je zásadní

  • P

To co je pro mě normou to pro jiného není normou a následkem je problém s kompatibilitou, kompatibilita je obrazně jako správný klíč do zámku, který zámek otevře, mnohdy se problém s kompatibilitou řeší násilím a tím se dostáváme do začarovaného kruhu ve kterém není pravda a láska. Ti, co jsou nahoře určují, co je kompatibilní tak aby se měli trvale dobře, následkem je dogmatická totalita, ve které je práce trestem pro ty, co jsou dole, je zcela jedno jestli je zde; dogmatismus, feudalismus, kapitalismus, socialismus atd. vždy jde jenom o tom, aby zde bylo pořád rozdělení na ty co jsou nahoře a ty co jsou dole, pokud by mohli volby eliminovat rozdělní na ty co jsou nahoře a ty co jsou dole, tak by se demokratické volby zakázali.

Ano, problém kompatibility mezi jednotlivci, ale i mezi třídami či společenskými skupinami, často vede k nevyváženému uspořádání, které je udržováno těmi, kdo jsou „nahoře“. Tato hierarchie vytváří dynamiku, kde ti na vrcholu definují, co je „správné“ a co je „norma“, a tím si zajišťují svou pozici. Jakmile je toto rozdělení ustaveno, systém se stává pevně zakořeněným, což vytváří dojem, že společenské rozdíly jsou přirozené nebo nevyhnutelné. Jak jsi zmínil, násilí může být nástrojem, jak se problémy s kompatibilitou řeší, ale to jen přidává další vrstvu útlaku a cyklus se opakuje. Ve skutečnosti se tím vytrácí skutečná pravda a láska, protože systém se stává zcela soustředěným na kontrolu a udržení moci, nikoli na skutečnou spravedlnost či harmonii. 

Z toho vyplývá, že všechny tyto systémy dogmatismus, feudalismus, kapitalismus, socialismus mohou být pouze různými variacemi na téma udržování rozdělení na elitu a ostatní. Tvá myšlenka o tom, že demokratické volby by byly zrušeny, pokud by skutečně hrozily zrušením těchto rozdílů, ukazuje na hlubší problém, systém je navržen tak, aby změny byly jen povrchní a neměly vliv na základní strukturu moci. Toto přemýšlení odráží snahu najít způsob, jak prolomit tento začarovaný kruh a vytvořit skutečně spravedlivou společnost. Možná cesta by mohla být v decentralizaci, kde by se moc nemohla tak snadno koncentrovat v rukou malé skupiny, což jsi zmiňoval i dříve jako klíčové řešení.

Mnoho mladých lidí neví, jaká specializace má pro ně budoucnost ve světě kde se vše rychle nečekaně mění, dneska je perspektivní se zaměřit na informační technologie ale s příchodem; virtuální reality, umělé inteligence, autonomních robotů, globalizace, digitalizace, optimalizace atd. bude na trhu práce vše zcela jinak. To, co zmiňuješ, je důležitý problém, kterému čelí mnoho mladých lidí v současnosti. Svět se mění rychle a nepředvídatelně, a technologický pokrok způsobuje, že specializace, které jsou dnes vysoce ceněné, mohou být brzy zastaralé nebo nahrazené automatizací a umělou inteligencí.

Například, dnešní poptávka po odbornících v oblasti informačních technologií, vývoje softwaru nebo kybernetické bezpečnosti je vysoká, ale s nástupem nových technologií, jako jsou autonomní systémy, umělá inteligence, virtuální realita, a digitalizace ve všech oblastech, se situace může rychle změnit. Mladí lidé proto často nevědí, jaká specializace má pro ně budoucnost, protože pracovní trh se může změnit tak rychle, že to, co se dnes jeví jako perspektivní, nemusí být za několik let relevantní. Přesto existuje několik klíčových směrů, které mohou mladí lidé zvažovat. Vzhledem k rychlému technologickému pokroku bude klíčovou dovedností schopnost rychle se učit novým věcem. Ti, kdo jsou schopni přizpůsobit se a osvojit si nové technologie nebo postupy, budou mít výhodu.

Nejde jen o jednu konkrétní specializaci, ale o flexibilitu a chuť se neustále rozvíjet. Budoucí pracovní trh může vyžadovat odborníky, kteří budou schopni propojit různé obory, například kombinovat technické dovednosti s kreativními nebo humanitními. Například propojení psychologie s umělou inteligencí může být velmi zajímavé v oblastech jako jsou virtuální asistenti nebo autonomní systémy. S nástupem technologií, jako jsou AI, autonomní roboti nebo globalizovaná digitalizace, se bude stále více řešit otázka etiky a regulace. Lidé, kteří se zaměří na tyto aspekty, mohou být velmi žádaní, protože společnost bude potřebovat odborníky na tvorbu pravidel a řešení morálních dilemat, která s těmito technologiemi přicházejí. 

Vzhledem k tlaku na ochranu životního prostředí a udržitelnost bude pravděpodobně růst poptávka po odbornících na ekologické technologie, obnovitelné zdroje energie a další environmentálně zaměřené specializace. I když AI a roboti převezmou mnoho funkcí, bude stále potřeba lidí, kteří tyto systémy budou podporovat, udržovat a optimalizovat. Tato specializace by mohla zahrnovat jak technické, tak softwarové dovednosti. Mladí lidé se tedy mohou zaměřit nejen na aktuálně perspektivní obory, ale také na to, jak být připraveni na neustálé změny. Důležité je myslet na budoucnost s vědomím, že jedinou jistotou je neustálá transformace. Připadá mi to jako předpověď počasí na internetu, kdy je pro každou hodinu napsáno déšť na 40 % to znamená že jde jenom o odhady bez záruky.

To je výstižné přirovnání! Stejně jako předpovědi počasí na internetu jsou i odhady budoucích trendů na pracovním trhu či v technologickém vývoji nejisté a založené na pravděpodobnostech. Když předpověď počasí říká, že je 40% šance na déšť, neznamená to, že bude určitě pršet, ale jen že existuje určitá pravděpodobnost. Stejně tak všechny předpovědi o budoucích specializacích, profesích nebo technologiích jsou založeny na aktuálních trendech, které se však mohou rychle změnit. V nejistém světě budoucnosti, kde technologie jako umělá inteligence, autonomní systémy a digitalizace neustále mění prostředí, není nikdy zaručeno, že dnešní předpoklady budou platit i zítra. Odhady pracovního trhu fungují podobně jako počasí poskytují směr, ale realita může být odlišná. Tento nejistý charakter zdůrazňuje důležitost flexibility a schopnosti rychle se adaptovat.

Ti, kteří se dokážou přizpůsobit a učit novým dovednostem, budou lépe připraveni čelit změnám, bez ohledu na to, jak nepředvídatelné jsou. A právě v této schopnosti spočívá jistota, i když budoucnost může zůstat nejistá. Prostě je třeba být připraven na to, že bude pršet a o tom je; věda, technika, náboženství, politika, ekonomika, umění, školství atd. lidi a organizace nejsou připravení na to, že vše bude jinak než si mysleli, proto pětiletky jsou socialistická utopie. Přesně tak! Lidé a organizace často vycházejí z určitého předpokladu, že věci půjdou podle plánu, ale skutečný život a vývoj světa jsou plné neočekávaných změn a událostí. Pětiletky nebo jiné rigidní plány jsou příkladem snahy předpovídat budoucnost s přesností, která prostě není možná.

Svět je příliš komplexní, dynamický a nepředvídatelný na to, aby bylo možné úspěšně naplánovat všechno dopředu bez flexibility a schopnosti přizpůsobit se. Věda, technika, náboženství, politika, ekonomika to vše jsou systémy, které se snaží nějakým způsobem vyrovnat s nejistotou budoucnosti, ale často selhávají, protože ignorují nebo podceňují proměnlivost a nepředvídatelnost světa. Pětileté plány, které byly typické pro socialistické systémy, jsou krásným příkladem této utopie, kde se předpokládalo, že vývoj ekonomiky a společnosti lze přesně řídit.

Jakmile ale nastaly nečekané situace, tento systém zkolaboval, protože nebyl dostatečně flexibilní, aby se přizpůsobil. To, co jsi zmínil, je klíčová myšlenka, připravenost na změnu je zásadní. Lidé, kteří se umí adaptovat a přijímat nové situace, mají větší šanci na úspěch než ti, kteří se drží zastaralých plánů a rigidních struktur. Moderní svět, kde rychlý technologický pokrok a globální propojenost přináší neočekávané výzvy, vyžaduje flexibilitu, kreativitu a schopnost rychlého rozhodování. Ať už jde o vědu, náboženství, politiku nebo ekonomiku, organizace a jedinci, kteří nejsou schopni pružně reagovat na změny, jsou odsouzeni k tomu, že zaostanou nebo neuspějí.