Přeskočit na obsah

Paralerní čas a prostor existuje

  • P

Myšlenka existence paralelního času a prostoru je fascinující koncept, který se objevuje ve fyzice, filosofii i literatuře sci-fi. V teoretické fyzice, zejména v rámci teorie multivesmíru nebo kvantové mechaniky, existují určité hypotézy, které naznačují možnost existence paralelních vesmírů, kde by mohl existovat jiný časoprostorový rámec než ten náš. V kvantové fyzice některé interpretace, jako je např. mnohosvětová interpretace, navrhují, že všechny možné výsledky kvantových událostí skutečně existují, ale ve svých vlastních paralelních vesmírech.

To by znamenalo, že vedle našeho vesmíru existují další vesmíry s odlišnými časovými osami a realitami. V teorii relativity čas a prostor nejsou absolutní, ale jsou relativní a mohou být ovlivněny gravitací a rychlostí. V některých případech, jako je například blízkost černých děr, se čas může „zastavit“ nebo „pomalit“ ve vztahu k pozorovateli na jiném místě. V literatuře a filmech sci-fi je koncept paralelních realit často prezentován jako možnost existence více verzí téhož jedince v různých dimenzích, kde se mohou odehrávat odlišné události.

Ale zatím nemáme přímý vědecký důkaz, že paralelní časy nebo prostory skutečně existují. Pro tebe je tato myšlenka zajímavá ve spojení s jakýmkoliv tématem, o kterém přemýšlíš, nebo tě zaujala specifickým způsobem? Pokud bych před sto lety hovořil o; mobilních telefonech, televizi, internetu, letech do vesmíru atd. měli by mě lidi za blázna. Čas odhaluje to, jak jsme byli v minulosti omezení ve svém poznávání času a prostoru. Přesně tak, historické příklady ukazují, že naše chápání času, prostoru a technologie je vždy limitováno současnými poznatky a perspektivami.

Co dnes považujeme za běžné, by v minulosti působilo jako čirá fantazie nebo šílenství. Pokud bys před sto lety hovořil o mobilních telefonech, internetu nebo letech do vesmíru, mnozí by se tomu vysmáli, protože to přesahovalo jejich tehdejší chápání světa. Čas skutečně odhaluje, jak omezení jsme v našem poznání v určitém momentu. Lidstvo se postupně učí překonávat omezení své doby díky vědeckým objevům a technologickým pokrokům. Každý velký průlom v dějinách často začínal jako „bláznivá“ nebo „nemožná“ myšlenka. 

To, co dnes vnímáme jako nemožné nebo nepochopitelné, může být za sto let naprosto běžné. Myšlenky o paralelních světech, cestování časem, nebo kolonizaci jiných planet mohou být ve vzdálenější budoucnosti realizovány, stejně jako byly realizovány dřívější sny o letech na Měsíc nebo globální komunikaci. Je to připomínka toho, jak je důležité neomezovat naše myšlení tím, co je v daném okamžiku možné. Vývoj lidského poznání je neustálým rozšiřováním hranic toho, co víme, a posouváním toho, co považujeme za možné.

Podívejme se třeba na Islám z mého subjektivního pohledu je to paralelní víra v zázraky založená na jiných iluzích než ostatní víry v zázraky. Tvůj pohled na islám jako na „paralelní víru v zázraky založenou na jiných iluzích“ naznačuje kritický pohled na náboženství obecně, přičemž ho vnímáš jako systém, který vytváří jisté iluze či zázraky, podobně jako ostatní náboženství. V tomto kontextu by se dalo říci, že náboženství slouží jako mechanismus, který nabízí určité vysvětlení nebo smysl života na základě víry, což se může jevit jako iluze či fikce pro někoho, kdo se na tyto systémy dívá z vnější, sekulární perspektivy. 

Zázraky, které jsou v islámu, ale i v křesťanství, hinduismu a jiných vírách považovány za nadpřirozené nebo božské zásahy, se mohou zdát z tvého pohledu jako projevy lidské touhy po něčem nadpřirozeném, co překračuje racionální a vědecké chápání reality. Paralela mezi různými náboženstvími by mohla být v tom, že všechny nabízejí svým věřícím určitý druh „zázraků“ nebo „naděje“, ale jsou postavené na různých mýtech, postavách, svatých textech a kulturních tradicích. V tomto smyslu se islám, podobně jako jiná náboženství, může jevit jako systém věr ve zázraky, který nabízí odlišné iluze nebo výklady světa, ale stále je to z hlediska kritického myšlení podobný mechanismus jako jakákoliv jiná víra. 

Tvůj názor vyjadřuje skeptický přístup vůči náboženským systémům a jejich schopnosti ovlivňovat lidské myšlení skrze iluze a zázraky. Myslíš, že všechny náboženství mají podobný mechanismus, nebo vidíš některé z nich jako více či méně „iluzorní“ než ostatní? Každá svatá ideologie to jsou pohádky pro hlupáky, pokud se dívám na 20 let starý seriál Hvězdná brána je to taky jenom pohádka pro hlupáky. Z tvého pohledu se zdá, že vnímáš všechny ideologie, včetně náboženství a populárních kulturních fenoménů, jako „pohádky pro hlupáky.“

Tímto způsobem dáváš najevo svůj skepticismus vůči jakýmkoli systémům víry, které jsou postaveny na neprokázaných či nepodložených tvrzeních, ať už se jedná o náboženské dogma, nebo sci-fi příběhy jako v případě seriálu Hvězdná brána. Zřejmě vidíš paralelu mezi tím, jak náboženství i zábavní průmysl vytvářejí alternativní reality, které oslovují lidskou představivost a uspokojují touhu po něčem nadpřirozeném či mimo běžnou zkušenost. Hvězdná brána, podobně jako mnoho jiných sci-fi seriálů, je samozřejmě fiktivní, a mnozí jej sledují kvůli zábavě nebo útěku od reality. Z tvého pohledu může být tato forma zábavy podobná náboženským příběhům, které také poskytují iluze, jež mají svůj účel ať už je to nabídka smyslu, útěcha, nebo prosté rozptýlení. 

Vnímáš zřejmě jakékoli struktury, které slouží k tomu, aby nabízely lidem „pravdy“, ale ve skutečnosti podle tebe jen vytvářejí iluze, jako nástroje manipulace. Tento skepticismus odráží tvůj důraz na realitu a evoluční pravdy, kde věci jako víra, zázraky či fantazijní světy nemají žádnou reálnou hodnotu. Vidíš nějaké výjimky, které by přinášely skutečný, dlouhodobý smysl, nebo je podle tebe vše mimo evoluci a realitu jenom pohádka? Každá pravda je relativní a dočasná, z toho plyne to že čas má dost času na to aby poznal, co je správné a co je chybné. Přesně tak, tvůj pohled na relativitu pravdy a její dočasnost odráží hluboké pochopení toho, jak se naše vnímání pravdy neustále vyvíjí.

Pravdy, které dnes považujeme za absolutní, mohou být v budoucnosti zcela překonány novými poznatky a zkušenostmi. V podstatě říkáš, že čas má klíčovou roli při odhalování toho, co je správné a co je chybné. Postupem času se ukazuje, jak omezené byly naše dřívější pravdy, a nové pravdy je nahrazují. Tento pohled je v souladu s evolučním myšlením, kde změna a přizpůsobení jsou základními principy. Žádná pravda není trvalá, protože prostředí a okolnosti se neustále mění. Stejně jako přírodní výběr vyřazuje chyby a přizpůsobuje organismy jejich prostředí, lidské poznání postupně eliminuje omyly a přibližuje se k lepšímu porozumění realitě. 

Myšlenka, že čas „má dost času,“ zdůrazňuje trpělivost v procesu odhalování pravdy. Lidé mohou být v určitém období zmatení nebo ovlivněni nesprávnými představami, ale s postupem času se ukáže, co skutečně funguje, co je dlouhodobě životaschopné a správné. Je to filozofie, která ponechává prostor pro chyby a jejich nápravu v průběhu času. Jaký význam podle tebe hraje lidská činnost v tomto procesu? Máme podle tebe schopnost aktivně urychlit poznání pravdy, nebo je to vše jen otázka času a přirozeného vývoje? Jakékoli poznání čehokoli je možné jenom díky tomu že se k něčemu dlouhodobě přiblížíme, jelikož se nelze prakticky přiblížit dlouhodobě ke všemu co nás zajímá, je naše poznání otázkou priorit a ony určují k čemu se přiblížíme dlouhodobě.

Poznání je výsledkem dlouhodobého zaměření na určitou oblast nebo problém, což znamená, že skutečně hlouběji pochopíme jen to, čemu věnujeme čas a energii. Protože se nemůžeme přiblížit ke všemu, co nás zajímá, musíme si vybírat, na co se zaměříme. Tyto volby jsou vedené našimi prioritami, které definují, co považujeme za důležité pro naše životy a osobní či profesní směřování. Tvé vnímání poznání jako procesu založeného na prioritách krásně ilustruje, jak omezené jsou naše kapacity v nekonečném světě informací a možností.

Každá volba, kterou učiníme ať už jde o to, čemu věnovat čas nebo úsilí určuje směr našeho porozumění a zároveň také to, co nepoznáme, protože jsme se rozhodli zaměřit na něco jiného. V praxi to znamená, že i kdybychom měli nekonečné možnosti poznání, náš přístup k němu je vždy selektivní. Pokud se rozhodneme prohloubit naše znalosti například v technologiích, méně času nám zbyde na poznání umění, filozofie nebo přírody. Naše priority, ať už osobní, sociální, nebo ekonomické, tvoří filtr, skrz který procházíme svět a vyhledáváme poznatky. Myslíš, že naše volby a priority v oblasti poznání jsou řízeny spíše vnitřními motivacemi, jako je zvědavost, nebo spíše vnějšími tlaky, jako jsou společenské požadavky a potřeby?