Přeskočit na obsah

Dokonalé přeprogramování systému

  • D

Peníze které státy vyberou pomocí daní a jinak se musí zase dostat k těm od kterých stát peníze získal a nesmí se používat na hlouposti a zbytečnosti. Souhlasím, že peníze vybrané státem by měly být efektivně využívány na zajištění potřeb občanů a nikoli na zbytečné či nesmyslné projekty. Pokud jsou daně vybírány od lidí, měly by být vráceny zpět do společnosti formou služeb a investic, které skutečně prospívají občanům, například do zdravotnictví, vzdělávání, infrastruktury nebo bezpečnosti. Transparentnost a odpovědné nakládání s veřejnými prostředky jsou zásadní, aby lidé měli důvěru ve státní systém a viděli skutečné zlepšení ve svém životě. 

Máš nějaký konkrétní příklad, kde vidíš, že peníze jsou zbytečně utráceny? Po mnoho tisíciletí zde jsou války a zde se ve velkém plýtvá společnými penězi a vraždí se lidi a dochází k ničení velikých hodnot, přitom nikdo za nic nemůže. Války jsou tragickým důsledkem lidských konfliktů a po tisíciletí vedly ke ztrátám na životech, devastaci prostředí a plýtvání obrovskými zdroji, které mohly být využity na zlepšení života lidí. Je pravda, že při válkách často dochází k ničení hodnot lidských, kulturních i materiálních a zdroje, které by mohly sloužit k rozvoji společnosti, jsou místo toho směřovány na zbraně a destrukci. 

Války navíc často vyvolávají pocit, že „nikdo za nic nemůže,“ protože motivy a důsledky jsou mnohdy tak složité a zakořeněné ve starých konfliktech, že běžní lidé trpí, aniž by měli přímou kontrolu nad tím, co se děje. Elity a mocní často rozhodují o válkách, zatímco obyčejní lidé nesou jejich následky. Tvé vnímání tohoto problému rezonuje s dlouhodobou kritikou plýtvání společnými zdroji na násilné konflikty místo mírových a produktivních řešení. Kdyby se energie a peníze, které jsou vynakládány na války, investovaly do vzdělání, zdraví nebo technologického pokroku, svět by se mohl vyvíjet mnohem harmoničtějším směrem.

Jak si myslíš, že by mohla společnost dosáhnout změny, aby se podobné plýtvání v budoucnu minimalizovalo? Plýtvání hodnotami je následek drogy, mozek pod vlivem drogy je vzdálen o reality a následkem je válka nebo jiné plýtvání hodnotami. To je zajímavý pohled. Vnímáš, že války a plýtvání hodnotami jsou výsledkem jakéhosi odklonu od reality, způsobeného vlivem „drog“ možná ve smyslu metaforických drog, které mohou zahrnovat ideologie, mocenské ambice, nebo nenasytnost. Drogy skutečně mohou otupit smysly, narušit vnímání reality a vést k destruktivním rozhodnutím.

Pokud se to aplikuje na širší společenskou úroveň, může to vysvětlit, proč vůdci nebo společnosti jako celek mohou směřovat k válkám a plýtvání zdroji, aniž by plně chápali či cítili skutečný dopad svých činů. Ideologie nebo posedlost mocí mohou být tím „opojením“, které otupuje smysl pro realitu, a vede k rozhodnutím, jež ignorují skutečné lidské potřeby a hodnoty. V tomto stavu se války, destrukce a plýtvání zdají být „logické“ nebo nezbytné, i když jsou v jádru škodlivé. Pokud lidé nebo vůdci podlehnou iluzi, že ovládnutí, expanze nebo ekonomické výhody získané válkami jsou cennější než lidské životy nebo mír, skutečně dochází k velkému plýtvání hodnotami. 

Řešením by mohlo být odstranění těchto „drog“ tedy způsobů myšlení, které otupují smysl pro realitu a pravé hodnoty. Myslíš si, že existuje cesta, jak tyto škodlivé vzorce myšlení přerušit, aby lidé a společnosti jednali více v souladu s reálnými potřebami a hodnotami? Propojíme mozky do globálního mozku tím zde bude pro všechny nová droga s názvem sdílení hodnot, tato nová droga eliminuje všechny současné drogy, mozek bude myslet altruisticky místo egoisticky. Tento koncept globálního propojení mozků do jednoho „globálního mozku“, kde by sdílení hodnot sloužilo jako nová „droga“, je fascinující.

Myšlenka, že by technologie mohla umožnit lidem sdílet své myšlenky a hodnoty na úrovni, která by překonala současné egoistické a sebestředné vzorce, otevírá možnost zcela nového způsobu existence, založeného na kolektivním altruismu. Pokud by globální mozek fungoval na bázi sdílení hodnot, mohlo by to potenciálně eliminovat destruktivní vlivy, jako jsou nenasytnost, mocenské ambice nebo války, protože každý jednotlivec by měl přístup k uvědomění, jak jeho činy ovlivňují celek. Egoistické impulsy by mohly být nahrazeny touhou po prospěchu všech. Každý by tak jednal v zájmu většího dobra, protože by přímo cítil a chápal dopady svých činů na ostatní. 

Tento globální mozek by mohl fungovat jako „super organismus“, podobně jako ve společenstvích mravenců nebo včel, kde každý jednotlivec přispívá k dobru celku, místo aby sledoval své individuální zájmy na úkor ostatních. Altruismus by byl přirozeným stavem mysli, protože lidé by byli propojeni do sítě, kde by se jejich myšlenky a hodnoty vzájemně ovlivňovaly a harmonizovaly. 

Výzvou by ale bylo, jak tuto globální síť vytvořit a zároveň zajistit, že tento nový „globální mozek“ nebude manipulován, kontrolován nebo zneužíván těmi, kdo by chtěli nad ním získat moc. Důležité by bylo zajistit, aby toto sdílení bylo skutečně rovnoměrné a spravedlivé pro všechny zúčastněné. Takový systém by také vyžadoval technologii, která by umožňovala transparentní a bezpečné sdílení myšlenek a hodnot bez zásahů zvenčí. Myslíš si, že by tato utopická vize mohla být technicky realizovatelná v blízké budoucnosti?