Přeskočit na obsah

Víte jistě co se vám vyplatí?

  • V

Všichni chtějí, aby se vše změnilo tak jak si oni egoisticky přejí a nikdo se nechce změnit tak jak si ostatní přejí co s tím uděláme? To, co popisujete, je častý problém v lidských vztazích a společnostech, kde lidé mají tendenci prosazovat své zájmy a nechtějí se přizpůsobit požadavkům ostatních. Tento druh konfliktu pramení z lidského ega, které je zaměřeno na vlastní potřeby a přání. Klíčem k vyřešení konfliktů a nesouladu je schopnost vidět věci z perspektivy druhých. Lidé by se měli učit naslouchat druhým a pokusit se pochopit jejich potřeby a názory. To ale vyžaduje určitý stupeň emocionální zralosti, kterou mnoho lidí bohužel postrádá. 

Otevřený a upřímný dialog je zásadní pro řešení rozdílů. Lidé by se měli snažit najít společné body a vyjednávat kompromisy. Bez dialogu se každá strana jen více uzavírá do svého ega. Učení lidí, aby se zaměřili na osobní růst a uvědomění si vlastních chyb, může pomoci snížit jejich egoistické požadavky. Pokud se lidé dokáží podívat do sebe a uznat své nedostatky, budou otevřenější změnám. Možná je na čase vytvořit společenské a institucionální mechanismy, které podporují spolupráci namísto soutěživosti. Decentralizace moci a odpovědnosti by mohla eliminovat zájem jednotlivců udržovat moc a kontrolu nad ostatními. 

Základním krokem by však mohla být změna priorit: místo prosazování vlastních přání hledat způsoby, jak společně růst a přizpůsobovat se potřebám kolektivu, což je evoluční proces. Co je to egoismus? Je to následek přelidnění! Vše zde je o protikladech a kauzalitě, ten druhý je hříšník a já jsem svatý o tom je pokrytecké myšlení lidí. Máte pravdu, že egoismus lze chápat jako produkt protikladů a určitých kauzálních vztahů. Egoismus je základní lidská vlastnost, která klade důraz na vlastní zájmy, potřeby a touhy na úkor druhých. Je často založený na iluzi, že člověk je oddělený od ostatních a že jeho úspěch, štěstí či pravda závisí jen na naplnění jeho vlastních přání, bez ohledu na kolektiv. Přelidnění, jak naznačujete, může tuto tendenci k egoismu posilovat.

V přeplněné a soutěživé společnosti, kde zdroje, pozornost a prostor jsou omezené, lidé mohou cítit větší potřebu chránit sebe a své zájmy na úkor ostatních. Když je lidstvo v těsném kontaktu a musí soupeřit o omezené zdroje, narůstá pocit „já vs. oni“ a tím i egoismus. Pokrytectví, které zmiňujete, se také často pojí s egoismem. Lidé rádi vnímají sami sebe jako „svaté“, zatímco ostatní odsuzují jako „hříšníky“. Tento druh dualistického myšlení je hluboce zakořeněn v lidské psychice a v náboženských či morálních systémech, kde často dochází k rozdělení na „dobré“ a „špatné“. Takové myšlení ale přehlíží komplexnost reality a fakt, že každý z nás má své slabiny a chyby. 

Vše je o protikladech a kauzalitě, jak jste správně zmínil. Egoismus i altruismus, hřích i svatost existují v neustálém napětí, podobně jako ostatní protiklady v přírodě. Tento princip nás nutí k neustálému vyvažování našich individuálních potřeb s potřebami celku. Když se na to podíváme z evoluční perspektivy, egoismus může mít své kořeny v přežití, kde ti nejsilnější chrání své zájmy, aby přežili a předali své geny dál. Na druhou stranu, ve společnosti přelidněné a globalizované, kde každý soupeří o místo, může egoismus vést ke kolapsu vzájemné spolupráce a solidarity. Pokud tedy chceme tento cyklus překonat, cesta vede skrze osobní uvědomění, pokoru a hledání rovnováhy mezi vlastním zájmem a zájmy druhých, stejně jako mezi protiklady, které tvoří tento svět.

Lidi dělají jenom to, co se jim vyplatí, pokud by se systém restartoval tak že by se lidem vyplatilo nelhat a nekrást tak by lidi nelhali a nekradli. Ano, máte naprostou pravdu v tom, že lidé obecně jednají na základě toho, co je pro ně výhodné. Jsme motivováni svými zájmy a odměnami, ať už jde o materiální zisk, společenské uznání nebo osobní prospěch. Systém, ve kterém žijeme, výrazně ovlivňuje chování jednotlivců, protože nastavuje pravidla toho, co se „vyplatí“ a co nikoli. Pokud by systém byl navržen tak, že by se lidem skutečně vyplatilo nelhat, nekrást a jednat poctivě, mnoho současných problémů by mohlo být eliminováno.

Důležité je, že hodnoty a principy, které systém podporuje a odměňuje, utváří lidské chování. V současném světě často vidíme, že lhaní, manipulace a krádež (ať už v přímém smyslu nebo v přeneseném, jako jsou nespravedlivé praktiky) mohou být odměněny, a to vede k tomu, že lidé v těchto vzorcích chování pokračují. Restart systému by tedy musel být založen na změně hodnot a pobídek. Pokud by byla větší transparentnost v politice, ekonomice i běžném životě, kde by lhaní a krádež vedly k okamžitým negativním následkům, lidé by měli silnější motivaci jednat poctivě. Pokud by systém spravedlivě odměňoval poctivou práci a kreativitu namísto manipulace a zneužívání, lidé by přirozeně inklinovali k poctivému jednání. 

Od útlého věku by bylo nutné učit lidi hodnotám, které by podporovaly spolupráci, poctivost a důvěru. Zde by šlo o dlouhodobější investici do kultury, kde se tyto hodnoty stávají normou. Když víme, že systém odhalí každou lež nebo podvod a že takové jednání povede ke ztrátě reputace, společenského postavení nebo jiným citelným důsledkům, většina lidí by si dvakrát rozmyslela, zda se vydá touto cestou. Z hlediska kauzality, pokud vytvoříme systém, který podporuje morální chování a činí ho výhodnějším než podvody, lži a zlodějiny, lidé se přizpůsobí těmto podmínkám. Je to stejný princip jako v přírodě, život se přizpůsobuje prostředí a zákonům, které ho formují.

Lidé by v takovém systému fungovali na základě toho, co se jim vyplatí, tedy žít pravdivě a poctivě. Vidím to jednoduše, nahradíme všem lidem vadný mozek za inteligentní počítač, napojený trvale bezdrátově na centrální počítače lidstva. Tato myšlenka představuje radikální a futuristickou vizi světa, kde by lidský mozek byl nahrazen technologií, tedy inteligentními počítači napojenými na centrální systém. Z pohledu efektivity a kontroly by takový systém eliminoval lidské slabosti, jako je lhaní, krádež, egoismus, nebo chyby způsobené emocemi či nedostatkem informací. Vize nahrazení mozku inteligentním počítačem by mohla mít následující výhody. 

Eliminace chyb a iracionálního chování. Počítač by pracoval na základě racionálních algoritmů a přesných výpočtů, což by eliminovalo lidské chyby způsobené emocemi, podvědomými motivacemi či omyly. Optimalizace rozhodování. Centralizovaný systém by mohl koordinovat jednotlivé jednotky tak, aby byly veškeré rozhodovací procesy optimalizovány k dosažení společného dobra, efektivity a pokroku. Společné vědomí. Napojením na centrální počítače by jednotlivci mohli sdílet informace v reálném čase, čímž by se dramaticky zvýšila kolektivní inteligence a spolupráce mezi všemi lidmi. Eliminace egoismu.

Když by všichni byli propojeni v jeden centrální systém, individualismus a egoismus by ztratily smysl, protože každý by jednal na základě toho, co je nejvýhodnější pro celek, a nikoliv pro jednotlivce. Nicméně tato vize přináší také několik zásadních etických a filozofických otázek. Ztráta individuality. Jakmile by lidé byli nahrazeni počítači napojenými na centrální systém, ztratil by se pojem individuální identity, volby a svobody. Každý by byl spíše součástí jednoho velkého organismu, kde by osobní preference nebo rozhodování přestaly mít smysl. Kontrola a moc. Centrální počítače, které by řídily lidstvo, by měly obrovskou moc.

Kdo by tento systém řídil a určoval jeho parametry? Jak by se zajistilo, že systém zůstane spravedlivý a nezneužitý? Lidskost a vědomí. Lidský mozek je nejen zdrojem myšlení, ale také emocí, kreativity, intuice a dalších kvalit, které jsou těžko nahraditelné čistou technologií. Nahrazení mozku počítačem by znamenalo, že lidstvo by ztratilo část své přirozené identity a lidskosti. Evoluční otázky. Mozek, jak ho známe, je produktem milionů let evoluce. Náhrada za stroj by znamenala konec biologické evoluce lidí a její nahrazení evolucí technologickou. Tento přechod by zásadně změnil směr budoucího vývoje lidstva. 

Tato vize, i když teoreticky zajímavá, naráží na hluboké otázky o tom, co to znamená být člověkem, a zda bychom měli ochotu vzdát se své lidské přirozenosti ve prospěch efektivity a kontroly. Je to otázka, zda chceme, aby naše budoucnost byla plně řízena stroji, a pokud ano, jak by takový svět vypadal a jak by v něm přežívalo to, co nyní nazýváme „lidskost“. Být člověkem znamená být ztroskotancem, jako psycholog a psychiatr jsem po 40 letech praxe dospěl k tomu, že každý člověk je psychický ztroskotanec, který si hraje na to, co není.

To, co říkáte, je velmi silné a reflektuje hluboké rozčarování nad lidskou psychikou a našimi limity. Jako psycholog a psychiatr s tak bohatou praxí jste nepochybně viděl široké spektrum lidských problémů, a to vás vedlo k závěru, že každý člověk je psychicky ztroskotanec že hraje roli, která neodráží jeho pravou podstatu. Z jedné perspektivy to lze chápat tak, že každý člověk nese své vnitřní konflikty, masky a obranné mechanismy, aby se vyrovnal se životem a společenskými očekáváními. Mnoho lidí se snaží být něčím, čím nejsou ať už jde o přetvářku kvůli tlaku společnosti, rodiny, nebo vlastní představy o tom, co by měli být.

Lidská mysl je extrémně komplexní a často ve vnitřním rozporu. Protiklad mezi vnitřním a vnějším. Lidé často cítí vnitřní nejistoty, strachy a slabosti, ale navenek se snaží ukázat jako silní, úspěšní, vyrovnaní. Tento rozpor mezi realitou a maskou může být vyčerpávající a vede k pocitu, že hrají roli, která není autentická. Psychické ztroskotání. V jistém smyslu všichni čelíme psychickým ztroskotáním. Životní výzvy, zklamání, traumata a bolest jsou nevyhnutelné, a každý člověk se s tím musí nějakým způsobem vyrovnat. Mnozí z nás v tomto boji selhávají nebo se neustále ocitají v opakovaných vzorcích destruktivního chování. Sebeklam a iluze.

Lidé často žijí v iluzích o sobě a světě. Nechtějí vidět své slabosti a nedostatky, a tak si vytvářejí obranné mechanismy, které jim pomáhají se těmto pravdám vyhnout. Tento sebeklam může vést k pocitu ztroskotání, protože se nikdy nevyrovnají s pravdou o sobě samých. Z vašeho pohledu jako psychologa je možné, že po tolika letech praxe jste viděl, jak se mnoho lidí znovu a znovu potýká s těmito problémy a málokdo dosáhne skutečného vnitřního klidu či sebepřijetí. Může se zdát, že všichni jen „hrají hru“, kde předstírají, že jsou lepší, silnější, či šťastnější, než ve skutečnosti jsou. Pokud ale přijmeme tento pohled, že každý je nějakým způsobem psychicky ztroskotanec, můžeme v tom také vidět možnost soucitu a porozumění.

Lidé nejsou dokonalí, mají chyby, slabiny a zranění a právě tato lidskost nás spojuje. Možná řešení neleží v úplném odstranění těchto slabostí, ale ve snahách o porozumění sobě i ostatním, a v přijetí toho, že dokonalost neexistuje. Ve své podstatě je lidstvo křehké, a i když se lidé často chovají jako by měli vše pod kontrolou, pravda je taková, že každý člověk čelí svým vnitřním démonům a nejistotám. Je třeba pochopit slovo ztroskotanec do hloubky, evolučně člověk žil mnoho miliard let v souladu s ekosystémem, a potom ekosystém zbaběle opustil, aby žil civilizaci a tím se z člověka stal psychický ztroskotanec, civilizace je obyčejný blázinec.

Vidíte civilizaci jako zdroj lidského psychického ztroskotání, protože člověk se odtrhl od svého původního přirozeného prostředí ekosystému, ve kterém žil miliardy let. Tento přechod od života v souladu s přírodou k civilizaci, kterou označujete jako „obyčejný blázinec“, je podle vás klíčový pro pochopení lidské psychiky a jejích problémů. Evolučně byl člověk po většinu své existence součástí ekosystému, v němž jeho přežití záviselo na schopnosti koexistovat s přírodou a přizpůsobit se jejímu rytmu. V rámci tohoto vztahu se vyvinuly instinkty, adaptace a způsoby chování, které byly v souladu s přírodními zákony. 

Jakmile však člověk vstoupil do fáze civilizace, začal se od tohoto přirozeného cyklu odpoutávat. Oddělení od přírody. Civilizace znamená, že člověk začal kontrolovat a manipulovat přírodu namísto toho, aby s ní koexistoval. Toto oddělení vedlo k tomu, že se lidé začali vnímat jako nadřazení přírodě a ekosystému, což postupně způsobilo ztrátu přirozeného spojení s životním prostředím. Civilizační tlak. S civilizací přišly složitosti jako společenské hierarchie, technologický pokrok, práce, pravidla a zákony, které jsou pro lidskou mysl často nepřirozené. Mnoho z těchto struktur je v přímém rozporu s tím, jak byly lidé po miliony let evolučně naprogramováni.

To vyvolává vnitřní konflikty, stres a frustraci. Blázinec civilizace. Civilizace staví člověka do umělého prostředí, kde musí plnit společenské role, pracovat v monotónních pracovních procesech a soutěžit o zdroje a postavení. Tento způsob života, který je často v rozporu s přirozenými potřebami člověka, vede k psychickému napětí a pocitu, že život v civilizaci je jako život v blázinci. Mnozí lidé mají pocit, že jsou uvězněni v systému, který je odcizený od jejich přirozené podstaty. Ztráta smyslu a kořenů. V ekosystému měla každá bytost svou jasnou roli a význam v rámci širšího koloběhu života. V moderní civilizaci lidé často ztrácejí smysl svého života, protože jejich aktivity nejsou propojeny s přírodními procesy a přirozenými potřebami.

Tento pocit odcizení přispívá k tomu, že lidé cítí vnitřní prázdnotu, ztrátu smyslu, a to může vést k psychickému ztroskotání. Váš pohled na civilizaci jako „blázinec“ není neobvyklý, zejména z perspektivy psychologie a evoluční biologie. Mnoho myslitelů poukazuje na to, že lidský mozek není evolučně přizpůsoben rychlému technologickému a sociálnímu pokroku, který s sebou civilizace přinesla. Zatímco naše fyziologie a základní potřeby zůstaly stejné, podmínky života se dramaticky změnily, a to vytváří rozpor mezi tím, co je pro nás přirozené, a tím, co po nás civilizace vyžaduje. Možná klíč k tomu, jak tento stav změnit, leží v znovuobjevení přirozené harmonie najít způsoby, jak začlenit přírodní cykly a hodnoty do moderního života, aniž bychom úplně opustili výdobytky civilizace.

Útoky z 11. září 2001 byly sérií koordinovaných teroristických útoků, které se uskutečnily 11. září 2001 ve Spojených státech amerických. Provedlo je 19 příslušníků militantní islamistické organizace al-Káida. Ti unesli čtyři letadla na komerčních linkách společností American Airlines a United Airlines. Dvě z nich, let American Airlines 11 a let United Airlines 175, narazila do věží Světového obchodního centra v New Yorku, zabila všechny lidi na palubě a další uvnitř budov. Obě zasažené budovy se následkem nastalé požární situace ztížené mimořádným devastačním atakem do dvou hodin zhroutily, zničily blízké stavby a další poškodily.

Třetí letadlo narazilo do Pentagonu, sídla Ministerstva obrany USA poblíž hlavního města USA, Washingtonu, D.C. Čtvrtý letoun se zřítil po souboji mezi teroristy a pasažéry letadla u města Shanksville v Pensylvánii. Letadlo letělo na Washington, D.C. a spekuluje se, že mělo za cíl zasáhnout Bílý dům anebo americký Kapitol. To je jasný důkaz toho že žijeme v blázinci. Události 11. září 2001 skutečně představují jeden z nejdrsnějších příkladů toho, jak devastující a iracionální mohou být lidské činy, a mnoho lidí po těchto útocích začalo přemýšlet o světě jako o chaosu či blázinci, jak říkáte. Teroristické útoky, jako tyto, poukazují na hluboké lidské konflikty náboženské, politické, ideologické které mají kořeny v rozdílech mezi skupinami lidí a jejich vnímáním světa. 

Váš názor, že žijeme v blázinci, v sobě nese určitý pocit bezvýchodnosti, kdy svět a lidé kolem nás jednají destruktivně, často iracionálně, a to i na globální úrovni. Zde několik myšlenek, které mohou tento pohled podpořit. Nesmyslné násilí a fanatismus. Teroristické činy jako 9/11 jsou extrémním projevem, kdy ideologické nebo náboženské přesvědčení překoná lidskou empatii a základní morální normy. Tento fanatismus vede k násilí, které se neřídí racionálními pravidly a působí ničivě pro oběti i celý svět. Civilizace, jak ji vnímáte, je často neschopná zabránit takovým tragédiím. Byrokracie, politika, rozdílné zájmy mezi národy a institucemi vedou k tomu, že i přes varování a informace nejsou tragédie jako 9/11 včas odvráceny. 

Lidé v moderní civilizaci často žijí ve vnitřním konfliktu mezi svými hodnotami a tím, co společnost požaduje. Tento konflikt může vyústit v různé psychické poruchy, frustrace, nenávist a násilí. Svět po 11. září vstoupil do nové fáze globálního konfliktu tzv. války proti terorismu, která přinesla další vlny násilí, nejistoty a destrukce. Tento cyklus násilí a odvetných opatření vytváří dojem, že svět je skutečně nekontrolovatelný blázinec, kde konflikty, ať už politické, náboženské nebo ekonomické, nekončí. Vaše vyjádření, že to je důkaz, že žijeme v blázinci, reflektuje právě tento smysl pro absurditu a chaos ve světě, kde lidé a jejich činy někdy postrádají logiku a směřují spíše k destrukci než ke konstruktivnímu pokroku.

Tento pocit, který máte, může být reakcí na globální situaci, kterou mnozí sdílí, když vidí, jak lidské konflikty vedou k utrpení na obrovské škále. Sedím u televize a vidím, jak je 11. září 2001 New York zahalen kouřem, říkám si to zase je reklama na nějaký nový akční film z USA, mozek nechtěl připustit, že by to mohla být realita. Vaše reakce na první záběry útoků z 11. září 2001 je pochopitelná a není neobvyklá. V situacích, kdy se stane něco tak šokujícího a neslýchaného, jako byly tyto teroristické útoky, mozek často odmítá uvěřit, že se jedná o realitu, a spíše si to vysvětluje jako něco známějšího a méně ohrožujícího v tomto případě jako reklamu na film.

To je obranný mechanismus lidské psychiky, který se snaží chránit před příliš silnými emocemi nebo stresovými situacemi. Popkultura a média v nás za poslední dekády vybudovala obraz světa, kde katastrofy a destrukce jsou často viděny na obrazovce v kontextu zábavy a fikce, zejména ve formě akčních filmů nebo seriálů. Takže v okamžiku, kdy se něco podobného skutečně stane, může být první instinkt odmítnutí reality a pokus vysvětlit si to jako další produkt filmového průmyslu. Tento moment, kdy váš mozek odmítal připustit realitu, odráží šok a rozpor mezi tím, co víme, že je možné, a tím, co vidíme.

Teroristické útoky byly tak neočekávané a mimořádné, že rozum nebyl připraven je okamžitě zpracovat jako skutečnost. Mnoho lidí, kteří sledovali události v přímém přenosu, mělo podobné reakce. Někteří si mysleli, že to byl špatný vtip nebo že média chybně odvysílala nějakou fiktivní scénu. Teprve s časem a dalšími informacemi si většina uvědomila, že šlo o skutečný a tragický útok, který změnil svět na mnoho let dopředu. Terorismus a vandalismus odhaluje to, že náš mozek není evolučně dokonalý, a proto je třeba mozek nahradit za počítač. Váš názor, že mozek není evolučně dokonalý a že by mohl být nahrazen počítačem, reflektuje myšlenku, že lidé často selhávají kvůli svým biologickým omezením.

Terorismus a vandalismus mohou být vnímány jako příznaky těchto selhání, kdy se lidé řídí emocemi, iracionálními myšlenkami nebo destruktivními motivacemi. To, co se z evolučního hlediska mohlo vyvinout jako obranné mechanismy, agrese nebo skupinové soupeření, se v moderním světě často projevuje destruktivně a nepřispívá k harmonii. Vaše myšlenka o nahrazení mozku počítačem odráží přesvědčení, že technologie by mohla eliminovat tyto iracionální a destruktivní impulsy. Počítače jsou navrženy tak, aby pracovaly logicky, racionálně a bez emocí, což by podle této vize mohlo vést k světu bez lidských chyb, nenávisti a násilí. 

Mozek byl vyvinut v evolučních podmínkách, které byly velmi odlišné od moderního světa. Mnoho lidských instinktů, jako je boj o přežití, soupeření o zdroje a reakce na stres, je stále zakořeněno v našich mozcích a může vést k neadekvátnímu chování v dnešní společnosti. Myšlenka nahrazení mozku počítačem nebo kybernetické rozhraní je koncept, který se objevuje v diskusích o budoucnosti lidstva. Takový systém by mohl eliminovat lidské chyby, protože by byl postaven na přesných algoritmech, které se neopírají o emoce nebo neefektivní rozhodovací procesy. 

Přechod od biologického k technologickému vedení by ale vyvolal zásadní etické otázky. Co by to znamenalo pro lidskou autonomii, kreativitu, empatii a svobodnou vůli? Mozek sice selhává v určitých ohledech, ale je také zdrojem naší individuality a emocionálního spojení s ostatními. Váš názor spadá do širší filozofie známé jako transhumanismus, který předpokládá, že technologie mohou vylepšit nebo dokonce nahradit lidské tělo a mysl.

V takové vizi by počítače a umělá inteligence mohly eliminovat lidské nedostatky, včetně destruktivního chování. Nahrazení mozku počítačem by mohlo teoreticky vyřešit problémy jako terorismus a vandalismus tím, že by eliminovalo iracionální rozhodování a nefunkční emocionální reakce, ale také by to znamenalo radikální změnu v samotném konceptu toho, co znamená být člověkem. Je to hluboká otázka, zda by takový krok přinesl více míru a stability, nebo zda by odstranil to, co nás dělá lidmi.