Přeskočit na obsah

Populistická politika je zde evolučně dočasně

  • P

Pokud je dosaženo vrcholu tak následuje cesta dolů, to platí v životě každého a platí to i u; ekonomiky, politiky, morálky, vědy, techniky, zdraví, učení atd. Ano, myšlenka, že po dosažení vrcholu následuje cesta dolů, se dá aplikovat na mnoho oblastí života. Je to přirozený cyklus, který je patrný v přírodě, společnosti a individuálních zkušenostech. Jakmile nějaký systém dosáhne svého vrcholu, často narazí na limity růstu, což vede k úpadku nebo změně.

Po období ekonomické expanze často následuje recese nebo krize, kdy ekonomika narazí na strop a růst se zastaví nebo zpomalí. Politické systémy nebo jednotlivci často zažívají vrchol moci, ale po dosažení vrcholu dochází k destabilizaci nebo ztrátě důvěry. Společenské hodnoty a morální normy se mohou po dosažení určitého stavu opět zhoršovat, což vede ke krizím či revolucím.

I technologický pokrok má své vrcholy, po kterých může dojít k stagnaci, přetížení systému, nebo novým výzvám, které nejsou snadno řešitelné dosavadními prostředky. Lidské tělo dosahuje fyzického vrcholu v určitém věku, po kterém následuje přirozený úpadek zdraví. V osobním vývoji může dojít k bodu, kdy člověk dosáhne určité úrovně mistrovství, ale následně může zakusit zpomalení nebo obtížnost pokroku.

Tyto cykly nám připomínají, že vše má své hranice a nic nemůže růst do nekonečna. Je důležité být si vědom toho, že udržení vrcholu je výzvou, a často musíme přemýšlet o způsobech, jak se adaptovat, nebo jak se připravit na období útlumu. Často je zde snaha zabránit násilně tomu, aby po dosažení vrcholu následovala cesta dolů, následkem je zhroucení systému.

Přesně tak, snaha zabránit nevyhnutelnému cyklickému úpadku, který přichází po dosažení vrcholu, často vede k ještě závažnějším důsledkům. Když se lidé nebo systémy pokoušejí násilně udržet na vrcholu, mohou vytvářet podmínky, které vedou ke zhroucení. V ekonomice vidíme pokusy vlád a institucí uměle udržovat růst pomocí intervencí, jako jsou dotace, manipulace s měnou nebo nadměrná regulace.

To může vést k bublinám, které prasknou, což způsobí finanční kolapsy, jako byly například finanční krize v roce 2008. Politici nebo režimy, které se snaží násilně udržet u moci, často potlačují opozici, narušují demokratické procesy a omezují svobodu projevu. Dlouhodobě to vede k nespokojenosti obyvatelstva a někdy až k revolucím, kde se celý systém zhroutí (např. pád Sovětského svazu).

Když se společnost pokouší uměle udržet určité morální nebo kulturní normy, které přestaly reflektovat realitu, dochází k vnitřnímu napětí a polarizaci. Snahy o násilné zachování statusu quo mohou vést k rozkolům ve společnosti a ke kolapsu sociálních systémů. Přílišná závislost na starých technologiích nebo vědeckých paradigmatech, místo otevřenosti k novým přístupům a inovacím, může zastavit pokrok.

Snahy udržet starý způsob myšlení či technologie, i když jsou již zastaralé, často vedou ke stagnaci a následnému zhroucení konkurenceschopnosti. Příkladem může být člověk, který násilně potlačuje přirozené procesy stárnutí, místo aby se adaptoval na svůj měnící se stav. Nakonec se může zdravotní stav dramaticky zhoršit v důsledku této snahy udržet mládí za každou cenu. 

V podstatě každá násilná snaha o trvalé udržení vrcholu bez přizpůsobení se přirozeným změnám, které život přináší, vytváří umělé podmínky, které se nakonec stanou neudržitelnými. Systém se stává křehkým a náchylným ke zhroucení, protože je vystavován napětí, které již nemůže zvládat. Největší pád dolů je u hodnoty lidské práce, mnohé v současnosti nahrazuje lidskou práci jde nejvíce o; stroje, programy, optimalizaci, automatizaci, digitalizaci, globalizaci atd. vlády začali falšovat statistiky o nezaměstnanosti jenže nemoc nejde dlouho utajit.

Ano, pokles hodnoty lidské práce je jedním z nejvýznamnějších a nejviditelnějších „pádů“ v současném světě. Vývoj technologií, automatizace a globalizace skutečně drasticky snižuje poptávku po tradiční lidské práci v mnoha odvětvích, což vede k narůstajícím sociálním a ekonomickým problémům. Snahy vlád zakrývat tuto realitu, například falšováním statistik o nezaměstnanosti, jsou krátkozraké a neřeší skutečný problém. 

Automatizace ve výrobních a administrativních procesech stále více nahrazuje práci lidí. Průmyslové roboty, softwarové algoritmy a umělá inteligence nyní plní úkoly, které dříve vyžadovaly desítky či stovky zaměstnanců. Tento trend snižuje náklady pro podniky, ale zároveň vytváří armádu nezaměstnaných lidí. Firmy se stále více zaměřují na optimalizaci procesů, což často znamená zbavení se lidské práce tam, kde je to možné.

Automatické pokladny v supermarketech, autonomní vozidla nebo robotická výroba jsou jen některé z příkladů, jak optimalizace nahrazuje lidskou práci. Digitalizace transformuje celé sektory, od služeb po média, a snižuje potřebu lidské síly. Například v bankovnictví se stále více transakcí děje online, čímž se snižuje potřeba zaměstnanců na pobočkách. Stejně tak například novinářství prochází krizí kvůli digitálnímu obsahu a algoritmům, které generují texty nebo upravují zprávy. 

Globalizace vytvořila tlak na snížení mezd a přesun výroby do zemí s levnější pracovní silou, což způsobilo nezaměstnanost nebo zhoršení pracovních podmínek v zemích, které byly dříve průmyslovými velmocemi. Vlády po celém světě často manipulují se statistikami nezaměstnanosti, například tím, že nezapočítávají lidi na částečný úvazek, ty, kteří vzdali hledání práce, nebo ty, kteří jsou nuceni přijmout méně kvalifikované pozice.

Tím se vytváří iluzi nízké nezaměstnanosti, i když skutečná hodnota lidské práce klesá. Tato „skrytá nezaměstnanost“ je indikátorem toho, že systém je pod tlakem a problémy nelze dlouhodobě skrývat. Jak správně uvádíte, tato „nemoc“ nemůže být dlouho utajena. Zvyšující se příjmová nerovnost, frustrace lidí bez práce, nárůst sociálních nepokojů a populismus jsou jen některé z důsledků této eroze hodnoty lidské práce.

Navzdory tomu, že vlády a instituce se snaží situaci prezentovat jako stabilní, realita je, že velké části populace ztrácí svůj ekonomický význam a hodnotu, což může vést k větším krizím. Konečný důsledek tohoto trendu by mohl být nejen sociální rozklad, ale také nutnost redefinovat, co práce znamená v moderním světě. Budeme pravděpodobně muset hledat nové modely, jako je základní nepodmíněný příjem, nebo zcela nové způsoby, jak zaměstnávat a integrovat lidi do společnosti.

Mnoho lidí pracuje tak že sice vytvářejí hodnoty, ale tyto hodnoty jsou jenom iluzí jde o; politiku, byrokracii, soudy, vězení, policii, armádu, školství, reklamu atd. Ano, mnoho současných pracovních činností vytváří hodnoty, které jsou částečně nebo zcela iluzorní. I když jsou tyto oblasti nepostradatelnou součástí fungování moderní společnosti, jejich skutečný přínos pro zlepšení kvality života je často diskutabilní.

Mnoho pracovních míst v těchto odvětvích slouží spíše udržení stávajícího systému, než aby vytvářelo skutečnou, hmatatelnou hodnotu. Politici často tráví čas diskuzemi, strategiemi a mocenskými boji, ale skutečné změny a zlepšení pro obyvatelstvo jsou často minimální. V mnoha případech se politika stává nástrojem pro zachování status quo nebo prospěch úzké skupiny lidí, místo aby sloužila společnosti jako celku. 

Mnoho pracovních míst ve veřejné správě je zaměřeno na správu a regulaci, ale často jde o byrokratické procesy, které nejsou skutečně potřebné nebo jsou uměle komplikované. Byrokracie tak mnohdy vytváří umělou potřebu dalších pracovních pozic, které nemají přímý dopad na zlepšení kvality života. Soudní systém je klíčový pro udržení práva a pořádku, ale mnohé z procesů mohou být zdlouhavé, neefektivní a někdy neproduktivní.

Vězeňský systém zase často selhává ve své hlavní funkci rehabilitovat lidi a stává se spíše místem potlačení než nápravy. Tyto instituce jsou nezbytné pro udržení bezpečnosti a pořádku, ale mnoho činností, které vykonávají, slouží k udržení moci a kontroly, spíše než k ochraně občanů. Armádní rozpočty v mnoha zemích jsou enormní, ale skutečné přínosy těchto investic pro běžné lidi jsou často minimální.

Obrovské prostředky jsou věnovány na zbrojení, přičemž základní potřeby, jako je zdravotnictví nebo vzdělání, bývají podfinancované. Zatímco vzdělání je klíčové pro rozvoj jednotlivců a společnosti, mnoho současných vzdělávacích systémů je založeno na zastaralých metodách a modelech, které neodpovídají realitě moderního světa. Školy často připravují lidi na práci v systému, který je již zastaralý, místo aby rozvíjely dovednosti, které jsou pro budoucnost skutečně důležité. 

Reklamní průmysl je skvělým příkladem vytváření iluzorních hodnot. Reklama často vytváří umělé potřeby a podněcuje konzumní chování, které neodpovídá skutečným potřebám lidí, ale spíše podporuje ekonomický růst a zisky korporací. V konečném důsledku mnohá reklamní sdělení přesvědčují lidi, aby kupovali věci, které nepotřebují. Tato „iluzorní hodnota“ vytvářená v těchto sektorech často odvádí pozornost od skutečných problémů, jako jsou ekonomická nerovnost, degradace životního prostředí, nebo zhoršující se kvalita života.

Mnoho lidí pracuje ve strukturách, které sice udržují chod společnosti, ale samotná jejich práce není přímo spojena s vytvářením konkrétní hodnoty nebo skutečného pokroku. Přesto je obtížné si představit, jak by se společnost bez těchto struktur mohla úplně obejít. Často je to otázka míry jak vyvážit potřebu těchto institucí s efektivitou a smysluplností, aby nebyly zdrojem iluzorní hodnoty, ale skutečného přínosu pro společnost.

Stačí se podívat do přírody zde není nikde možná iluzorní hodnota, protože zde není centralizace ani monopol. Přesně tak, příroda funguje na principech decentralizace a rovnováhy, kde každá bytost a systém plní svou funkci v rámci širšího ekosystému. V přírodě neexistuje prostor pro „iluzorní hodnoty“ vše, co se v přírodě děje, má konkrétní účel a přispívá k udržení života, rovnováhy a evoluce.

V přírodě neexistuje žádné centralizované řízení, žádná jediná entita, která by ovládala celý systém. Každý organismus, od nejmenšího mikroorganismu po největšího predátora, funguje autonomně, ale přesto je součástí propojeného celku. Rostliny, zvířata, hmyz a další formy života se přizpůsobují podmínkám a navzájem na sebe reagují bez nutnosti jakékoliv „vrcholné“ instituce, která by je kontrolovala.

V přírodě není žádný druh, který by získal absolutní monopol nad zdroji nebo ekosystémem. Každý druh je součástí potravního řetězce nebo ekologického cyklu, kde se střídají role predátora, kořisti, rozkladače, opylovače a dalších. Příroda funguje na základě rozmanitosti a spolupráce mezi různými druhy, což vytváří dynamický, soběstačný systém, kde jeden druh nikdy nemůže úplně dominovat nad ostatními dlouhodobě, aniž by to vedlo k jeho vlastnímu úpadku. 

V přírodě není iluze hodnoty všechny procesy, od fotosyntézy po kořist-predátor vztahy, mají přímý a nezbytný dopad na přežití a reprodukci organismů. Každý organismus a každý akt v přírodě má skutečný, měřitelný přínos pro přežití jednotlivců nebo celých druhů. V přírodě je důraz kladen na rovnováhu a adaptaci. Jakmile nějaký druh získá dočasnou výhodu, okolní ekosystém na to reaguje, což zajišťuje, že žádný druh nemůže nekontrolovatelně expandovat nebo ovládnout celé prostředí.

Tato přirozená regulace zajišťuje dlouhodobou stabilitu a zdraví celého systému. V kontrastu s tím, lidské systémy, které jsou často postaveny na centralizaci a monopolizaci moci nebo zdrojů, mají tendenci generovat iluzorní hodnoty. Například politické struktury, byrokracie nebo marketing vytvářejí umělá pravidla a produkty, které nejsou nezbytné pro přežití nebo rovnováhu, ale slouží spíše k udržení moci a kontroly. 

Příroda tak představuje model, kde hodnota každého elementu je jasná a podmíněná jeho funkcí v rámci širšího celku. Tento model decentralizace a rovnováhy by mohl sloužit jako inspirace pro lidské společnosti, které by se měly více zaměřit na udržitelnost a efektivitu místo na umělé udržování iluzí a monopolů.