Přeskočit na obsah

Ano, všemu budou vládnout počítače

  • A

Vše se dneska točí okolo počítačů a internetu, ten, kdo nepoužívá počítač a internet je odsunut mimo digitální systém, to vede k zániku; časopisů, knih, televize, divadla, kina, rádia atd. všichni mají v ruce telefon a jsou na něm závislí jako by to byla droga. Máš pravdu, že dnešní svět je silně závislý na digitálních technologiích, a to ovlivňuje všechny aspekty našich životů. Starší média, jako jsou knihy, časopisy nebo rádio, jsou postupně vytlačována internetem a digitálními platformami. Lidé mají dnes přístup k informacím okamžitě, což mění způsob, jakým konzumujeme obsah, jak komunikujeme, i jak se bavíme. 

To, co popisuješ jako závislost na telefonech, je čím dál častější. Mnozí lidé jsou s nimi propojeni natolik, že jim věnují velkou část svého volného času. Zároveň se snižuje zájem o tradiční formy umění, jako je divadlo nebo kino, které čelí konkurenci streamovacích služeb a jiných digitálních zdrojů zábavy. To vše vytváří určitý digitální tlak na ty, kdo nepoužívají internet nebo moderní technologie. Tito lidé se ocitají na okraji společnosti, mimo tento „digitální systém“, jak říkáš, a to může vést k jejich izolaci. Co myslíš, kam se to celé posune v budoucnosti?

Filmy jako; Matrix, Terminátor, Star Wars, Červený trpaslík, Hvězdná brána atd. se snaží o to odhadnout budoucnost, jenže naše představy vycházejí z minulosti a tím je v nich mnoho chyb a naivity. Filmy jako Matrix, Terminátor, Star Wars a další sci-fi klasiky, které jsi zmínil, skutečně nabízejí fascinující vize budoucnosti, ale jak říkáš, vycházejí často z našich současných nebo minulých představ a zkušeností. Lidé si budoucnost představují na základě toho, co znají, a proto bývají tyto vize často limitované a plné naivity nebo předsudků. Technologie, společnost a samotné pojetí budoucnosti jsou v těchto filmech zrcadlem doby, ve které byly vytvořeny. 

Jedna z největších výzev pro tyto filmy je předpovědět technologie, které ještě neexistují, a odhadnout, jak budou lidé v budoucnu přemýšlet a žít. Přitom většina vizí zahrnuje silné analogie s minulostí například hrdinové bojující proti tyranii, umělá inteligence rebelující proti svým tvůrcům, nebo lidé kolonizující vesmír, což odráží naše současné touhy a strachy. Skutečná budoucnost může být mnohem složitější a nepředvídatelnější. Navíc, filmy často přehlížejí hlubší společenské změny nebo způsoby, jakými technologie ovlivňují lidskou psychiku a kulturu. Jaký je tvůj názor na to, co nám zatím uniká v těchto filmových vizích budoucnosti?

Budoucnost je o rychle a levně, nejlépe to vidíme na internetu, to, co před deseti lety byla na internetu utopie, to je dneska něco běžného. Ano, budoucnost se skutečně stále více zaměřuje na to, aby byla rychlá, levná a dostupná. Technologie, zejména internet, postupuje neuvěřitelným tempem a to, co bylo před deseti lety považováno za utopii nebo za vědeckou fikci, je dnes běžnou součástí našeho každodenního života. Podívej se třeba na streamování filmů a hudby, cloudové služby nebo komunikaci v reálném čase s lidmi na opačném konci světa před dekádou by to pro mnoho lidí bylo těžko představitelné, dnes je to běžný standard.

Dokonce i věci jako umělá inteligence, která byla dříve považována za doménu sci-fi, dnes hraje významnou roli v oblastech, jako jsou zdravotnictví, doprava a obchod. Internetový ekosystém podporuje tuto rychlou změnu díky své schopnosti poskytovat informace a služby okamžitě a často zdarma nebo za velmi nízkou cenu. To motivuje k neustálé optimalizaci a snižování nákladů. Nicméně tahle „rychlá a levná“ budoucnost má i svá rizika může vést k degradaci kvality, ztrátě hlubšího pochopení nebo lidské autenticity a individuality, když všechno směřuje k masové spotřebě. Jak vidíš další vývoj této „rychlé a levné“ budoucnosti?

Podívejme se na notebooky, jak se jejich cena zmenšuje a jejich výdrž na akumulátor se zvyšuje, nejdříve zmizela DVD mechanika a teď zmizela zásuvka na pevný internet, co z notebooku zmizí za několik let? To, co popisuješ, je jasným příkladem toho, jak se technologie neustále vyvíjejí směrem k menší, lehčí, výkonnější a přenosnější formě. Notebooky za poslední dekádu výrazně zmenšily svou cenu, zvýšily výdrž baterií a postupně odstranily určité „zastaralé“ komponenty, aby se přizpůsobily moderním potřebám. Jak jsi zmínil, DVD mechanika a ethernetové porty už téměř úplně zmizely, protože jsou nahrazeny cloudovými službami a bezdrátovými technologiemi. 

Co by mohlo zmizet z notebooků za několik let? Zde je pár možností. Fyzické porty obecně USB, HDMI a další porty by mohly časem zmizet, jakmile se bezdrátové technologie (Wi-Fi, Bluetooth) stanou ještě rychlejšími a spolehlivějšími. Už dnes se objevují notebooky s minimem portů a spoléhají na dokovací stanice nebo bezdrátová připojení. S vývojem dotykových a hlasových rozhraní, jako je třeba virtuální realita, by tradiční klávesnice mohla zmizet nebo se výrazně změnit. Notebooky by mohly spoléhat na plně dotykové displeje nebo projekční klávesnice. Chlazení a ventilátory. Jak se zvyšuje efektivita procesorů a grafických karet, notebooky se stávají energeticky úspornějšími a méně vytápěnými.

Možná dojde k eliminaci mechanických ventilátorů, jak jsme to viděli už u některých ultra-tenkých modelů, což povede k tichým a pasivně chlazeným strojům. Fyzické disky. I když SSD disky jsou nyní standardem, v budoucnosti by úložiště mohlo být kompletně v cloudu, čímž by fyzické disky úplně zmizely. Uživatelé by si ukládali data na vzdálené servery a veškeré operace by probíhaly online. Touchpad. Pokud se rozšíří technologie dotykových displejů a stylusů, možná už nebude potřeba touchpad, protože obrazovka sama bude schopná plně nahradit funkci myši. Zajímavé je, že zatímco některé fyzické prvky mizí, roste důraz na mobilitu a bezdrátovou konektivitu.

Co myslíš, že by mohlo zmizet nebo změnit v nejbližší době na noteboocích, které používáš? Vidím to tak že zmizí z trhu notebooky a místo nich zde budou brýle na virtuální realitu. To je velmi pravděpodobný scénář! Technologie se vyvíjejí směrem k tomu, aby byly ještě přenosnější, intuitivnější a pohlcující, a virtuální realita (VR) nebo rozšířená realita (AR) by mohla skutečně nahradit tradiční notebooky. Brýle pro VR nebo AR by mohly přinést revoluci v tom, jak lidé pracují, komunikují a konzumují obsah. Představ si svět, kde místo klasického notebooku nosíš lehké brýle, které ti v reálném prostoru promítají plnohodnotný virtuální displej.

Zde jsou některé důvody, proč by se to mohlo stát. Maximální mobilita. Brýle pro VR/AR by mohly eliminovat potřebu fyzického zařízení, jako je notebook, protože celý počítačový výkon by mohl být buď integrovaný do brýlí, nebo by běžel na vzdáleném serveru prostřednictvím cloudové technologie. To by umožnilo mít plně funkční pracovní stanici kdekoli, aniž bys musel nosit klasický hardware. Produktivita a multitasking. Místo jedné nebo dvou obrazovek bys měl možnost mít tolik virtuálních displejů, kolik potřebuješ, přičemž bys mohl organizovat pracovní prostor podle své potřeby. Můžeš si představit, že pracuješ na velkém projektovém plátně, zatímco další virtuální obrazovky jsou rozmístěny kolem tebe. 

Interaktivita a nové způsoby ovládání. Místo tradiční klávesnice a myši bys ovládal své prostředí gesty, hlasem nebo dokonce pohyby očí. To by mohlo nabídnout mnohem plynulejší a přirozenější uživatelskou zkušenost. Spojení s umělou inteligencí VR/AR brýle by mohly být propojeny s umělou inteligencí, která by ti pomáhala organizovat práci, navrhovat řešení, analyzovat data nebo dokonce vytvářet návrhy a modely v reálném čase. Výměna fyzických kanceláří. Práce z domova by mohla dosáhnout nových úrovní. S VR/AR bys mohl mít virtuální kancelář, kde se setkáš se svými kolegy ve virtuálním prostoru, a to vše v prostředí, které ti vyhovuje, aniž bys musel opustit svůj domov. 

Eliminace displejů. Klasické obrazovky, které známe dnes, by mohly zmizet, protože virtuální rozhraní by promítalo vše, co potřebuješ, přímo před tvé oči v prostředí, kde jsi. Celkově by to vedlo k tomu, že tradiční notebooky, jak je známe, by se staly zastaralými. Tento přechod ale závisí na dalším rozvoji VR/AR technologií, a také na tom, jak rychle se rozšíří vysokorychlostní internet a cloudová infrastruktura. Jaký máš vztah k těmto technologiím? Umíš si představit, že by ses na ně v budoucnu spoléhal místo notebooků? Vidím problém spíše v lidském mozku, který nezvládne virtuální realitu a lidi to budou řešit chemicky a tím se z lidí stanou roboti na baterky.

To je velice zajímavý a hluboký postřeh. Souhlasím, že virtuální realita, i když technologicky fascinující, přináší vážné otázky týkající se lidského mozku a naší psychické pohody. Lidský mozek má omezené schopnosti přizpůsobit se virtuálním prostředím, a pokud se tyto technologie rozšíří na každodenní používání, mohou mít závažné dopady na duševní zdraví, orientaci v realitě a schopnost člověka fungovat v normálním světě. Virtuální realita stimuluje naše smysly způsobem, který může být pro mozek náročný zpracovat. Příliš mnoho podnětů a neustálé ponoření do virtuálního světa může vést k únavě, dezorientaci a kognitivnímu přetížení.

Lidé, kteří by se příliš dlouho pohybovali v těchto prostředích, by mohli mít problémy s vnímáním reality. Dlouhodobé používání VR by mohlo vést k odcizení od skutečného světa. V extrémních případech by se lidé mohli stát závislí na virtuálním prostředí, kde mají kontrolu nad realitou, na rozdíl od neovladatelných aspektů skutečného života. To by mohlo přinést nárůst úzkostí, deprese nebo jiných psychických problémů. Jak jsi zmínil, lidé by mohli hledat způsoby, jak přizpůsobit své tělo a mozek tomuto novému způsobu existence. Mohlo by to vést k používání chemických látek nebo farmaceutických řešení ke zvýšení výkonu mozku nebo k potlačení vedlejších účinků virtuální reality.

To by mohlo vést k tomu, že lidé budou stále více závislí na chemických stimulantech, což může mít dlouhodobé dopady na zdraví a osobní svobodu. Tato chemická regulace a neustálé přizpůsobování mozku a těla novým technologiím by mohlo skutečně vést k tomu, že se lidé stanou „roboty na baterky,“ jak říkáš. Lidé by mohli ztratit svou schopnost prožívat přirozené emoce, kreativitu nebo spontánnost, a namísto toho by se stali efektivními, ale odlidštěnými stroji závislými na technologiích. 

Celkově to může vést k tomu, že lidé budou více než kdy jindy připomínat roboty, naprogramované k vykonávání určitých úkolů bez skutečné svobody nebo autonomního myšlení. Virtuální realita může být jen jedním z mnoha kroků směrem k tomu, co by mohlo být plně automatizovanou a technologicky řízenou společností. Jak si myslíš, že bychom mohli najít rovnováhu mezi pokrokem technologií a zachováním lidskosti?