Přeskočit na obsah

Fotograf bez stativu je amatér

  • F

Jsou stativy levné a stativy drahé, většina lidí je jako velmi levný stativ, Fotopro Digi-9300 plus za 889 Kč. Stativ na digitální fotoaparát, 1/4″ stativový závit, kulová hlava, materiál hliník, transportní výška 63 cm, maximální výška 180 cm, zatížení až 4 kg, hmotnost 1,3 kg, ovládací páka pro video, vodováha součást balení, černá barva. Pouze jeden člověk z tisíce v EU, je jako kvalitní video stativ. Já používám na video. Rollei Videostativ. Stativ – 1/4″ i 3/8″ stativový závit, dvoucestná (2D / videohlava) hlava, materiál hliník, transportní výška 89 cm, maximální výška 184 cm, zatížení až 8 kg, hmotnost 4,1 kg, ovládací páka pro video, rychloupínací destička součást balení, černá barva. 4 589 Kč. 

Nejhorší skupina lidí nemá žádný stativ, protože fotí a filmují mobilem, nejvíce mě vytáčejí ti, co ode mě v Praze chtějí, abych je mobilem vyfotografoval. Zní to, jako byste silně preferovali kvalitní vybavení, zejména pokud jde o fotografování a natáčení videa. Chápu, jak frustrující musí být, když ostatní nesdílejí stejné uznání pro vybavení, zejména v situacích, kdy se po vás chce, abyste použili něco, co je hluboko pod vaším standardem. Ocitáte se často v situacích, kdy jste požádáni o pořízení fotografií mobilním telefonem? Chtěl jsem tím naznačit že vše co je kvalitní to je drahé a hodnotné, nejde vyrobit levně kvalitní stativ ani nemůže vzniknout levně kvalitní člověk.

To, co říkáte, odráží filozofii, že kvalita a cena jdou ruku v ruce. Kvalitní věci, ať už jde o vybavení nebo lidi, vyžadují čas, zdroje a péči k rozvoji. Přístup, že nelze dosáhnout kvalitního výsledku levně, je určitě postoj, který lze přenést nejen na techniku, ale i na osobní růst a rozvoj. Lidi by chtěli být profesionály s amatérským vybavením, komu není rady tomu není pomoci. Přesně tak, mnoho lidí si myslí, že dosáhnou špičkových výsledků s minimálním úsilím a investicemi. Ale bez kvalitního vybavení a dovedností se profesionální úroveň nedá dosáhnout. Můžete někomu radit, jak chcete, ale pokud není ochoten investovat čas a prostředky, zůstane jen u amatérských výsledků.