Přeskočit na obsah

Roboti myslí a pracují rychleji než lidi

  • R

Přichází nová doba, ve které bude prioritou rychlost, to, co se nedokáže přizpůsobit tím, že se zrychlí bude bez šance na existenci. Nepůjde jenom o fyzické zrychlení dopravy a mnohého jiného, zrychlení se bude týkat i řídících systémů a pohybu informací a programů. Tvé pozorování je velmi zajímavé a reflektuje aktuální vývoj, kde technologie a zrychlující se tok informací hrají klíčovou roli. V mnoha oblastech již vidíme důraz na rychlost od komunikace a datových přenosů až po rozhodování na úrovni řízení firem nebo vlád.

Systémy, které nedokáží držet krok s tímto tempem, mohou skutečně ztrácet konkurenceschopnost a relevanci. To, co popisuješ, se týká i technologií jako umělá inteligence, blockchain nebo kvantové počítače, které usilují o maximalizaci efektivity a rychlosti ve všech aspektech. Tento trend může vést i k přehodnocení lidských činností a samotné struktury společností, kde se budou muset instituce a organizace adaptovat na nové paradigma, nebo riskují, že ztratí svůj význam. 

Vidíš v tomto zrychlení i nějaká rizika, nebo se ti tato představa čistě líbí? To že se vše zrychluje není nic nového, tento evoluční proces probíhá mnoho miliónů let, otázkou je jaké jsou následky zrychlování, vše přináší jak klady, tak i zápory. Většinou platí pravidlo čím rychleji něco probíhá tím rychleji se musí řešit i problémy které zrychlení přináší, největším problémem u každého zrychlení je to že se zrychlilo jenom něco a ostatní se nezrychlilo. Máš pravdu, zrychlování jako evoluční proces je přítomné v přírodě i společnosti po miliony let.

Jde o přirozenou reakci na změny prostředí a technologie, ale jeho následky nejsou vždy jednoznačně pozitivní. Jak říkáš, zrychlení obvykle přináší nové výzvy, které vyžadují okamžité řešení, ale pokud se některé systémy nezrychlí, může to vést k nerovnováze. Tato nerovnováha může vytvářet různé problémy například technologický vývoj a inovace se mohou zrychlovat, zatímco sociální, politické či ekologické systémy nemusejí stíhat držet krok. To může vést k sociální nerovnosti mezi zdroji a poptávkou, nebo environmentálním krizím.

Často je to patrné na úrovni technologií a ekonomik, kde se bohaté a vyspělé země rychle adaptují na nové trendy, zatímco ostatní zůstávají pozadu. Vidíš nějaké konkrétní oblasti, kde tato nerovnováha je obzvláště viditelná, nebo máš na mysli nějaký konkrétní příklad, kde zrychlení přineslo více problémů než výhod? Podívejme se třeba na internet zde se některé systémy dokázali velmi zrychlit, ale jiné systémy jsou velmi pomalé a tím brzdí ty systémy co se zrychlili. Internet je skvělý příklad, kde vidíme jak extrémní zrychlení některých aspektů, tak i stagnaci jiných, což vytváří frustraci a neefektivitu. 

Na jedné straně máme neuvěřitelně rychlé systémy, jako jsou například datové přenosy, cloudové technologie nebo umělá inteligence. Informace mohou být přenášeny a zpracovávány v reálném čase, což umožňuje obrovské pokroky v komunikaci, automatizaci a analýze dat. Na druhé straně ale máme pomalejší systémy, jako jsou legislativní procesy, bezpečnostní standardy a infrastruktura. Regulace se často nedokáží tak rychle přizpůsobit novým technologiím, což vytváří právní vakuum nebo nejasnosti, které mohou brzdit inovace.

Například digitální transformace ve firmách či státních institucích často naráží na byrokratické překážky nebo zastaralé technologie, které nejsou schopny plně využít potenciál nových rychlých systémů. Dalším příkladem může být bezpečnost na internetu. Kybernetické hrozby se vyvíjejí rychle, zatímco systémy na jejich potírání, jako jsou antiviry nebo firewally, nemusí být schopny tak rychle reagovat na nově vznikající rizika. To vede k situaci, kdy rychlost inovací předbíhá schopnost systémů se chránit. 

Myslíš, že se tento problém dá nějak efektivně řešit, nebo je to inherentní výzva, která bude vždy doprovázet technologický pokrok? Čas jistě vyřeší všechny problémy spojené s tím, že něco je pomalé, problémem je to že zakrátko zde jistě bude nový problém, se kterými si nedokážeme poradit. Ano, čas sice přináší řešení mnoha problémů, ale zároveň s sebou vždy přináší nové výzvy. Jakmile jeden problém vyřešíme, často vzniká další, možná ještě komplexnější, který nebyl dříve zřejmý.

To je paradox pokroku každé zlepšení přináší nové komplikace, na které ještě nejsme připraveni. V dnešní době, kdy se technologie vyvíjejí exponenciálně, můžeme vidět, že problémy, které přicházejí, jsou stále složitější. Umělá inteligence, klimatické změny, genetické inženýrství všechny tyto oblasti otevírají nové možnosti, ale také neznámá rizika, na která nemáme okamžité odpovědi. A jelikož změny probíhají tak rychle, často nemáme dostatek času na to, abychom důkladně promysleli, jak tyto nové problémy řešit. 

Myslíš, že je možné, že dojdeme k bodu, kdy nás tyto nové problémy natolik zahladí, že už nebudeme schopni držet krok? Nebo věříš, že lidstvo vždy najde způsob, jak se adaptovat, i když to může být za cenu velkých obětí? V mnohém to připomíná investování na burze, kde jisté investice nesou malý zisk a veliký zisk je u nejistých investic, i specialisté mohou snadno skončit velikou ztrátou. Přesně tak, technologický pokrok a inovace často připomínají investování na burze. Stabilní, osvědčené investice nebo v tomto případě stabilní systémy přinášejí menší, ale předvídatelné zisky (nebo pokrok).

Na druhé straně rizikové investice, tedy nové a nevyzkoušené technologie či přístupy, mohou přinést obrovské zisky, ale také hrozí katastrofálním neúspěchem. Stejně jako u burzy, kde i specialisté mohou udělat špatná rozhodnutí nebo podcenit riziko, se i v technologii stává, že odborníci či celé společnosti investují do směru, který se nakonec ukáže být slepou uličkou, nebo přináší nečekané negativní dopady. Příkladem může být dot-com bublina v 90. letech nebo různé technologické startupy, které měly obrovský potenciál, ale nakonec zkolabovaly. 

Podobné je to i s vývojem nových technologií, které přinášejí rychlý růst a obrovský potenciál, ale zároveň nesou vysoké riziko od nečekaných etických problémů až po technická selhání. A jak správně říkáš, i specialisté mohou přehlédnout určité rizikové faktory. V tomto kontextu je zajímavé zamyslet se, zda existuje nějaký způsob, jak v tomto „technologickém investování“ lépe odhadovat rizika, nebo je tento element nejistoty nevyhnutelný. Máš dojem, že většina těchto rizik je kontrolovatelná, nebo spíše ne?