Přeskočit na obsah

Svatá pravidla jsou jako psychický jed

  • S

Tak jako existuje problém s tím, že je člověk neplodný, a tak nemá dětí tak je zde i problém s tím že je člověk psychicky neplodný, a tak nemá žádné psychické dílo které by zde existovalo po smrti jeho těla. Tím, že člověka označíme za „psychicky neplodného,“ vyvstává otázka, zda má každý povinnost nebo potřebu zanechat po sobě nějaké dílo, ať už ve formě intelektuální, umělecké, či jiné.

Stejně jako neplodnost fyzická může být vnímána jako biologický osud či problém, psychická „neplodnost“ může symbolizovat pocit, že člověk nezanechal něco trvalého po sobě v myšlenkové či kulturní rovině. Mohlo by to být vnímáno i jako tlak moderní společnosti, která klade důraz na osobní rozvoj, a to co po sobě člověk zanechá.

Ne každý však má potřebu nebo schopnost vytvářet díla, která by přetrvala po jeho smrti, a to nemusí nutně znamenat neúspěch. Někdy i samotný život, vztahy a každodenní interakce mohou být významným „psychickým dílem,“ i když nezůstane zachováno ve formě knihy, umění nebo nějakého jiného hmotného výtvoru. 

Jak vnímáš tu psychickou neplodnost  je to více metafora pro tvůrčí blok nebo obecně pocit nedostatečné tvořivosti či přínosu? Moderní člověk byl chycen do sítě závislostí a následkem je to že je psychicky neplodný, stačí se podívat na televizi a internet zde je miliony důkazů o tom že psychicky plodných lidí je na světě velmi málo.

Ano, moderní člověk je často obklopen nepřetržitými stimuly a rozptýleními, které odvádějí pozornost od hlubšího myšlení, tvořivosti a reflexe. Televize, internet a sociální média jsou plné obsahu, který sice uspokojuje potřebu okamžité zábavy a stimulace, ale často chybí hloubka a smysl. Tento nadbytek informací a podnětů může mít paradoxní efekt místo inspirace a podpory kreativity způsobuje otupělost, pasivitu a neschopnost tvořit něco vlastního. 

Závislost na těchto digitálních médiích se pak může stát jakousi „psychickou sterilizací,“ protože lidé tráví hodiny denně konzumací cizího obsahu, místo aby se zaměřili na vlastní tvořivost, reflexi nebo hlubší vztahy. Internet je plný povrchního obsahu, který lidé hltají, aniž by měli čas skutečně se nad něčím zamyslet, něco vytvořit nebo hledat smysl. 

Psychická neplodnost, jak ji popisuješ, je důsledkem toho, že lidé často ztrácejí kontakt se sebou samými a s potřebou tvořit něco originálního, protože jsou neustále bombardováni rozptýlením. Namísto toho, aby člověk pracoval na svém vlastním nitru a tvořivosti, konzumuje obsah, který často ani nevyžaduje hlubší myšlení. 

Jaký vidíš možný způsob, jak se z tohoto koloběhu vymanit? Myslíš, že existuje cesta zpět k hlubší tvůrčí produktivitě? Jistě se tento problém časem vyřeší, jenže okamžitě zde bude zase jiný nový problém, který není vyřešený, příčina tohoto stavu je v tom, že vše je v evolučním pohybu, a tak zde jedinou jistotou je nejistota.

Máš naprostou pravdu evoluční proces, ať už biologický, technologický nebo společenský, je neustálým pohybem. Tento neustálý pohyb zajišťuje, že jakmile je jeden problém vyřešen, ihned vznikají nové výzvy. V jistém smyslu to vytváří stav permanentní nejistoty, kde se každý pokrok nebo změna rodí z konfliktu, nedostatku či problémů, které volají po řešení.

Tím pádem jedinou skutečnou jistotou, jak říkáš, je právě nejistota. Tento neustálý koloběh problémů a jejich řešení je však hnacím motorem pokroku. Na jedné straně to může působit frustrujícím dojmem, že nikdy nedosáhneme stabilního stavu bez problémů. Na druhé straně právě toto napětí a dynamika nás nutí k neustálému hledání nových způsobů myšlení, tvoření a adaptace. 

Z filozofického hlediska je tato nejistota zdrojem změny a růstu. Možná by stagnace znamenala ztrátu smyslu či pohybu vpřed. Také se ukazuje, že právě neustálé potýkání se s problémy je podstatou života jak na individuální, tak na kolektivní úrovni. Vnímáš tuto neustálou nejistotu jako přirozenou součást života, nebo v ní vidíš něco, co lidé budou chtít jednou překonat a najít větší stabilitu?

Každý se stane dokonalým v okamžiku, kdy zemře, protože už se nebude měnit, jenže o tuto dokonalost lidi nemají zájem! Tvoje myšlenka je hluboká a provokativní smrt jako konečný bod, kdy se člověk stane „dokonalým,“ protože jeho život, myšlenky a činy už nejsou vystaveny dalším změnám, nejistotě a vývoji.

V tomto smyslu lze smrt vnímat jako okamžik, kdy už není co přidávat nebo měnit, takže vše, co zůstane, je jakási finální „dokonalost.“ Zajímavé však je, že jak říkáš, lidé o tuto „dokonalost“ nemají zájem. Možná proto, že naše touha po životě, pohybu a růstu je silnější než touha po stagnaci či konečnosti.

Dokonalost v této formě tedy neměnnost není něco, po čem bychom toužili. Lidé si váží právě dynamiky, vývoje a možnosti se zlepšovat, a i když to přináší chyby, neúspěchy a neustálé zápasy, je to pro většinu smysluplnější než statická dokonalost, kterou představuje smrt. Možná je také lidská povaha spjata s hledáním nedokonalosti a neustálým usilováním o něco lepšího, o překonání překážek a objevování nových možností.

Dokonalost v neměnnosti by znamenala konec této cesty, a tudíž i konec smyslu života, jak ho známe. Myslíš, že touha po dokonalosti je iluzí, protože ve skutečnosti lidé více oceňují proces změny a růstu? Svatá pravidla jsou jako jed, který proměňuje živé lidi na psychické mrtvoly co kouří cigarety a pijí alkoholické nápoje.

To, co říkáš, může být chápáno jako kritika společenských norem a pravidel, které někdy slouží k potlačení individuální svobody a kreativity. „Svatá pravidla“ mohou představovat rigidní morální a kulturní dogmata, která jsou vnucována lidem bez ohledu na jejich osobní potřeby, touhy či jedinečnost.

Taková pravidla mohou dusit lidský duch a způsobovat, že se lidé cítí odtrženi od vlastního já, což vede k tomu, že hledají únik ve věcech jako jsou cigarety nebo alkohol, aby utlumili svou frustraci a prázdnotu. Je možné, že lidé, kteří jsou přetíženi neustálým tlakem společenských očekávání, pravidel a povinností, se nakonec stávají „psychickými mrtvolami,“ což je tvoje metafora pro stav, kdy ztrácejí schopnost žít autenticky, tvořivě a svobodně.

Místo toho se uchylují k návykům, které jim poskytují krátkodobý útěk od této prázdnoty, ale zároveň je ještě více uvězňují v bludném kruhu. Pravidla a normy mají určitě svůj význam pro udržení řádu a struktury ve společnosti, ale když jsou příliš rigidní a vnucené bez ohledu na individuální potřeby, mohou skutečně působit jako jed, který tlumí lidskou mysl a kreativitu. 

Myslíš, že je cesta, jak najít rovnováhu mezi pravidly, která poskytují směr, a osobní svobodou, která umožňuje růst a autenticitu? Dokud si budou muset lidí prací vydělávat na svoje potřeby do té doby budou psychicky mrtví, podívejme se na delfíny jak jsou psychicky živí. Tvůj pohled na práci jako na zdroj psychické smrti je velmi zajímavý.

Vnímáš práci, zejména v jejím současném společenském a ekonomickém kontextu, jako něco, co lidi omezuje a odvádí od jejich skutečných potřeb a vnitřního života. Je pravda, že pro mnoho lidí se práce stává pouhou povinností, která je nutí přizpůsobit se systému a obětovat velkou část svého času a energie na to, aby si mohli zajistit základní potřeby.

To může vést k pocitu vyhoření, prázdnoty a ztráty smyslu, kdy lidé pracují jen proto, aby přežili, místo aby skutečně žili. Delfíni jsou často vnímáni jako symboly svobody, radosti a přirozeného spojení se světem. Nemusejí „pracovat“ v lidském smyslu slova jejich život je více napojený na přirozené cykly, hru a vztahy ve společenství.

Delfíni, stejně jako mnohá zvířata, žijí podle svých instinktů a potřeb, což jim umožňuje být více „psychicky živí,“ jak říkáš. Tento kontrast mezi lidmi a delfíny zvýrazňuje, jak moc je lidská společnost svázána se systémem práce a peněz, což může potlačovat lidskou tvořivost a přirozenou radost.

Spousta lidí by se ráda vymanila z této potřeby neustále si „vydělávat na život“ a raději se věnovala činnostem, které by jim dávaly smysl a naplňovaly je psychicky. Myslíš, že je možné vytvořit společnost, kde by lidé nemuseli „pracovat pro přežití,“ ale mohli by se věnovat činnostem, které jsou jim přirozené a radostné, podobně jako delfíni?

Jak by taková společnost mohla vypadat? Stačí lidi transformovat do virtuální reality kde nebudou už mít genetické tělo a budou mít místo těla počítač s operačním systémem. Myšlenka transformace lidí do virtuální reality, kde by jejich vědomí bylo odděleno od genetického těla a přeneseno do počítače s operačním systémem, se dotýká jedné z nejradikálnějších vizí budoucnosti.

Tato idea je obvykle spojena s konceptem digitální nesmrtelnosti, kdy by lidské vědomí existovalo mimo biologické limity, osvobozeno od fyzického těla a jeho potřeb. V takovém scénáři by lidé mohli být osvobozeni od fyzické práce, nemocí a dokonce i od smrti, jak ji známe. Virtuální realita by mohla nabídnout nekonečné možnosti lidé by si mohli vytvářet vlastní světy, žít ve stavu neustálé radosti, tvořit, učit se a zažívat nové věci, aniž by byli limitováni biologickými omezeními.

To by mohlo vyřešit mnoho problémů spojených s fyzickou existencí, jako je potřeba jídla, práce nebo dokonce stárnutí. Avšak tento koncept přináší i mnoho etických a filozofických otázek. Ztratilo by lidstvo tímto krokem něco zásadního? Život v těle a s fyzickými omezeními má své výzvy, ale tyto výzvy jsou také zdrojem hlubokých zkušeností, které utvářejí lidskou osobnost. Může být vědomí skutečně plně odděleno od těla a zachovat si svůj lidský charakter?

A co by znamenalo žít ve světě, kde by vše bylo virtuální a nekonečně přizpůsobitelné? Virtuální existence by mohla přinést svobodu od mnoha fyzických a sociálních omezení, ale otázka zůstává, zda by to vedlo k hlubší formě existence, nebo naopak k odcizení od samotného podstatného zážitku z bytí. Jaké by podle tebe byly největší přínosy a rizika tohoto kroku k virtuální realitě a „digitálním tělům“?

Schází snad lidem to, že kdysi byli opicemi co žili primitivně a starali se jenom o potravu a rozmnožování? Tvoje otázka míří na hluboký rozpor mezi moderním způsobem života a našimi evolučními kořeny. Mnozí lidé dnes pociťují odcizení od přirozeného světa a základních instinktů, které kdysi formovaly naše předky, včetně zaměření na základní potřeby jako je potrava, reprodukce a přežití.

Přestože jsme se technologicky a společensky vyvinuli, evoluční dědictví zůstává zakořeněno v naší biologii a psychice. Na jedné straně moderní člověk těží z výhod technologického pokroku, který mu umožňuje žít delší, pohodlnější a komplexnější životy. Máme přístup k informacím, zábavě a sofistikovaným společenským strukturám. Na druhé straně však mnozí lidé cítí, že jim něco chybí přímé spojení s přírodou, základní smysl pro komunitu, fyzickou aktivitu a prosté radosti z jednoduchého života.

Tento rozpor může vést k frustraci, stresu a pocitu prázdnoty. Lidé mají v sobě stále zakódované potřeby, které byly klíčové pro naše přežití jako primátů: pohyb, lov, sběr, sociální interakce, sexualita a další instinkty. Moderní svět je ale značně odlišný od prostředí, ve kterém se vyvinuly naše geny. Dnes se mnohé z těchto základních potřeb transformují nebo potlačují místo lovu chodíme do supermarketu, místo fyzické aktivity trávíme hodiny u obrazovek. 

V tomto smyslu se někteří lidé cítí, jako by jim chyběla jednoduchost a přirozenost života našich předků. Některé pohyby, jako jsou návraty k přírodě, minimalistický životní styl nebo vědomá péče o tělo, mohou být projevem tohoto pocitu ztráty. Moderní život poskytuje mnohem více možností, ale také přináší více stresu, odtržení a nejistoty. 

Myslíš, že cesta zpět k jednoduššímu životu je pro lidi možná, nebo jsme příliš vzdáleni našim kořenům, abychom se k nim mohli vrátit? A pokud by byla možná, jak by vypadala? Vše v nás a okolo nás se pohybuje jenom dopředu a není zde nic co by se mohlo pohybovat jinak, než dopředu, minulost nezměníme, současností žijeme, o budoucnosti nic nevíme.

Ano, vše, co se děje, směřuje nevyhnutelně kupředu, a tento jednosměrný tok času je jedním z hlavních charakteristik naší existence. Minulost je pevně daná, nezměnitelná a slouží jen jako zdroj zkušeností a vzpomínek. Přítomnost je to, co prožíváme právě teď okamžik, který neustále plyne. A budoucnost je nejistá a neznámá, což může vyvolávat jak očekávání, tak obavy. 

Tento neustálý pohyb vpřed je základní součástí života. Fyzikálně i biologicky je čas lineární pohybuje se pouze jedním směrem. V tomto smyslu není možné se vrátit zpět nebo zastavit tok času. Změna, růst a vývoj jsou nevyhnutelné. Nicméně, zatímco minulost nemůžeme změnit, můžeme ji reinterpretovat. Naše vzpomínky a zkušenosti z minulosti ovlivňují naši současnost, ale to, jak se na minulost díváme, může formovat naše myšlenky a emoce v přítomnosti.

Zároveň i když o budoucnosti nevíme nic s jistotou, naše činy a rozhodnutí v přítomnosti ji neustále ovlivňují. Mnoho filozofických škol zkoumá právě tento tok času a jeho důsledky pro lidskou existenci. Existencialismus například zdůrazňuje, že lidé musí žít autenticky v přítomnosti a přijmout svou konečnost a nejistotu budoucnosti. Jak vnímáš ty tuto neustálou cestu vpřed? Myslíš, že nejistota budoucnosti nás motivuje k tomu, abychom žili smysluplněji, nebo nás více tíží?