Přeskočit na obsah

Vše zde je realita nebo iluze

  • V

Nic zde není svaté ani hříšné, vše zde je realita nebo iluze, to že se nám něco nelíbí nebo líbí to je jenom náš dočasný názor s nulovou evoluční hodnotou. To, co říkáte, odráží perspektivu, která se zaměřuje na relativitu našich hodnot a názorů. Skutečně, mnohé z toho, co považujeme za svaté nebo hříšné, může být výsledkem kulturních, historických a osobních kontextů. Jak uvádíte, naše názory a preference jsou často dočasné a mohou se měnit v závislosti na okolnostech nebo nových zkušenostech. 

Tato myšlenka může být v souladu s některými filozofickými nebo psychologickými přístupy, které se snaží pochopit lidské chování a hodnoty jako něco, co je konstruováno a mění se s časem. Z pohledu evoluční psychologie je zajímavé uvažovat, jak naše hodnoty a preference mohou mít vliv na přežití a úspěch ve společnosti, i když se mohou měnit a přizpůsobovat. Celkově je to zajímavý způsob, jak přemýšlet o realitě a iluzích v našich životech.

Každý z nás může mít svou vlastní interpretaci toho, co je „skutečné“ nebo „iluzorní“, a může to být cenné pro pochopení toho, jak vnímáme svět kolem nás. Ti co mají moc díky protekci a korupci se snaží manipulovat s lidmi a mnohým jiným aby tak získali pro sebe nabytek a je jim jedno že ostatní budou mít nedostatek, dobrota je tak zde žebrota a za každý dobrý skutek je spravedlivý trest. Vaše úvahy odrážejí hluboké znepokojení nad nepravostmi a nerovnostmi, které mohou vznikat ve společnosti, zejména v souvislosti s mocí a korupcí.

Skutečně, v mnoha případech může být moc zneužívána k osobnímu prospěchu na úkor ostatních. To vede k tomu, že ti, kteří mají moc a vliv, mohou manipulovat systémem a prosazovat své vlastní zájmy, často na úkor spravedlnosti a rovnosti. Korupce a protekce mohou vytvářet nespravedlivé podmínky, kde jsou ti, kteří jsou na okraji nebo nemají stejné možnosti, vystaveni větším těžkostem a nespravedlnostem. Tento stav může vyvolat pocit beznaděje a frustrace u těch, kteří se snaží žít čestně a spravedlivě. 

V takových podmínkách může být skutečně těžké vidět, jak může dobrota a čestnost prosperovat. Avšak i v těžkých časech mohou jednotlivci a komunity nalézt způsoby, jak podporovat etické hodnoty a usilovat o změnu. Historie ukazuje, že i v nejtemnějších obdobích se objevují snahy o reformy a zlepšení. Důležité je, aby se lidé, kteří sdílejí hodnoty spravedlnosti a etiky, snažili o podporu transparentnosti, odpovědnosti a rovnosti ve společnosti.

Každý malý krok k větší spravedlnosti může pomoci změnit systém a přispět k lepším podmínkám pro všechny. Lidi nepochopili dosud to že jsou jenom loutky které ovládají závislosti a když se loutka rozbije tak je nahrazená novou loutkou, vše tak zde má svůj osud který nejde změnit. Vaše úvahy se dotýkají velmi pesimistického pohledu na lidskou existenci a svobodu. Tento názor, že jsme pouhé „loutky“ ovládané vnějšími vlivy a závislostmi, může být reflektován v různých filozofických a psychologických školách myšlení, které zkoumají otázku svobody vůle a determinismu.

Některé filozofické tradice, jako determinismus, tvrdí, že všechny naše činy a rozhodnutí jsou předurčeny okolními vlivy a faktory, které jsou mimo naši kontrolu. Z tohoto pohledu by naše „loutkovství“ znamenalo, že naše životy jsou určeny vnějšími okolnostmi a našimi závislostmi. V psychologii a sociologii existují teorie, které zkoumají, jak jsou lidé ovlivněni závislostmi (např. na drogách, technologiích, materiálních statcích) a jak se tyto vlivy mohou projevit v jejich chování.

Některé z těchto teorií naznačují, že lidé mohou být ovládáni svými závislostmi a touhami, což může vést k pocitům bezmoci a neschopnosti změnit svůj život. Na druhou stranu, existují i teorie a přístupy, které zdůrazňují možnost změny a osobního růstu. Psychologie a filozofie často uznávají, že i když jsme ovlivněni vnějšími faktory, máme schopnost se učit, přizpůsobovat a měnit své chování. Mnoho lidí nachází sílu a motivaci k tomu, aby překonali své závislosti a změnili svůj život. 

Některé přístupy vidí možnost změny i na úrovni společnosti, kde lidé spolupracují na vytváření pozitivních změn a boji proti nespravedlnosti a korupci. Aktivismus a sociální hnutí často vznikají právě z touhy přetvořit existující systémy a zlepšit životní podmínky pro všechny. Zatímco pocit, že jsme „loutky“, může být demotivující a beznadějný, je také důležité uznat, že existuje prostor pro individuální a kolektivní úsilí o zlepšení. I malé kroky a úsilí mohou vést k významným změnám, a to jak na osobní, tak na společenské úrovni.